CREPES SUZETTE - ŚNIADANIOWY SMAKOŁYK NIE TYLKO FRANCUZÓW cz. 2

Kapusta  czerwona


1 glowka kapusty czerwonej 
 5 jablek 
 3 cebule 
 4 lyzki oleju 
 1.5 l wody 
 6 lyzki cukru
 lyzka soli 
 ziarna pieprzu 
 lisc laurowy 

 Glowke kapusty poszatkpwac i sparzyć. Cebule pokroić na plastry zasypac sola i odnastawić na 15 min Jablka zetrzeć na dużych oczkach. Dodac kapustę,cebule,jabłka Gotowac na maym ogniu 10 min 


 Polenta 

2l wody 
 300g kaszki kukurydzianej 
 100 g masla 
 100g parmezanu 
 sol ,pieprz 

Boczek plastrami marynować w ziolach i przeprawach 24 h następne piec 120 stopni 4\5 h 


Deser curd po polsku 

budyn 
 sok z 7 cytryn 
 4 jaja 
 4 zoltka 
 2 lyzeczki maki ziemniczanej 
 cukier 250g 
 granita 
 sok cytryna 300g 
 cukier 100
 woda 150g
 zelatyna 2.5g 

 tatar 
 siekane mieso 110g z krzyzowej 
 miso z peczaku do smaku 
 sol 
 szczypiorek 
 cebulka drobno siekana