KACZKA NA TRZY SPOSOBY - smażona pierś kaczki z figą

Pieczona kaczka w całości
  • cała kaczka
  • marchewka
  • czosnek
  • szalotka
  • wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
Kaczkę faszerujemy do środka marchewką, szalotką i czosnkiem. Przyprawy mieszamy razem i nacieramy kaczkę. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 230 stopniach przez pół godziny, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2-2,5 godziny. Podlewać od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Smażona pierś z kaczki z figą
  • pierś z kaczki ze skórą
  • sól 
  • pieprz
  • ziemniaki
  • figi
  • tymianek
Pierś nacinamy od strony skóry, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy najpierw od strony skóry. Obracamy, kiedy skóra się zrumieni przekrajamy figę na pół wrzucamy tymianek i wstawiamy do piekarnika na około 6-8 minut. Tak usmażoną pierś podajemy z ziemniaczkami francuskimi.

Kaczka po pekińsku
  • piersi z kaczki ze skórą
  • mąka pszenna
  • ogórek zielony
  • marchew
  • szczypior 
  • sos Hoi Sin
  • sos ostrygowy
  • sos sojowy
  • mirin
  • sos chilli
  • olej sezamowy
  • cukier palmowy
Do miseczki dodajemy cukier palmowy, sos ostrygowy, mirin, sos sojowy, sos hoisin, wszystko razem mieszamy. Będzie to stanowiło dla piersi marynatę. Naciętą pierś od strony skóry marynujemy około 20 min. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wrzątek, szczyptę soli i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, po czym formujemy małe placuszki, które smarujemy olejem sezamowym. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Pierś z kaczki wędruje do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Ogórka marchewkę i szczypiorek kroimy na jednakowej długości słupki. Na plackach układam pokrojoną w plastry pierś, warzywa i polewamy sosem hoi sin.