KULINARNE ABC - KORZEŃ PIETRUSZKI - chipsy pietruszkowe

Pietruszka to korzeń dający wiele możliwości w kuchni - Michał Toczyłowski o tym, co można z pietruszki przygotować

Chipsy z pietruszki
  • 400 g pietruszki
  • 1 litr oleju 
  • Sól do smaku 
  • 1 ręcznik papierowy do suszenia chipsów
Przyprawa do chipsów:
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu 
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
Pietruszkę pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą mandoliny albo obieraczki. Rozgrzej olej do 170-185 stopni Celsjusza i kontroluj tę temperaturę inaczej chipsy będą się palić lub przy za niskiej temperaturze nasiąkać tłuszczem. Gdy chipsy osiągną złotobrązowy kolor odcedź je z tłuszczu i rozłóż na papierze ręcznikowym. Dopraw solą lub przyprawą z przepisu – wystarczy sprażyć wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać je w moździerzu. Chipsy jedz same, lub jako dodatek do zup, dań głównych czy deserów. 

Krem z gruszki i pietruszki z prażonymi migdałami i rukolą
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 0,5 kg pietruszki
  • 200 g gruszki
  • 1 l mleka 
  • 100 g masła 
  • 50 g płatków migdałów
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Garść rukoli 
  • Oliwa truflowa do smaku
Szalotkę, czosnek, imbir, pietruszki i gruszki obierz, a następnie drobno pokrój. Podsmaż wszystko na maśle, a następnie zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu aż pietruszka zmięknie. W tym czasie spraż migdały na złotobrązowo. Gdy pietruszka zmięknie, zblenduj zupę na gładki krem. Na wierzchu połóż garść rukoli, posyp migdałami i polej oliwą truflową. 

Pierś z kaczki na puree z pietruszki z białą czekoladą, polane salsą verde
  • 3 piersi z kaczki 
Puree:
  • 0,5 kg pietruszki 
  • 0,5 l mleka 
  • 80 g masła
  • 1 tabliczka białej czekolady
Sos:
  • 4 filety anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 pęczek  bazylii
  • ½ pęczka mięty 
  • ½ pęczka kolendry
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • Ok 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pierz do smaku
Zacznij od puree; pietruszki obierz, pokrój drobno i przełóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu do momentu gdy pietruszka będzie miękka. Wszystkie składniki na sos drobno posiekaj a następnie utrzyj w moździerzu, jeśli wolisz kremową konsystencję możesz sos zblendować. Pierś z kaczki nakrój od strony skóry tak by nie naciąć mięsa. Smaż ja od ciepłej patelni od strony skóry. 7-8 minut od momentu gdy patelnia zacznie skwierczeć i na drugiej stronie kolejne 7-8 minut. W tym czasie odcedź ugotowaną pietruszkę i zblenduj z masłem – dodaj go 10-15% w stosunku do wagi pietruszki. Póki gorące dodaj pokruszoną białą czekoladę, dokładnie wymieszaj aż się rozpuści i podawaj! Kremowe pietruszkowe puree, pierś z kaczki i salsa verde na wierzchu! Możesz tu dorzucić chipsy z pietruszki, smacznego!