MAKARONOWA UCZTA - muszelki ze szpinakiem i ricottą

Pappadelle z indykiem
  • makaron Pappadelle
  • pasta pomidorowa
  • mięso mielone z indyka
  • bazylia
  • cebula
  • czosnek
Makaron gotujemy al dente, cebulę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i całość dusimy 15 -20 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z sosem. Przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.

Muszle ze szpinakiem i ricottą
  • Makaron conchiglini
  • ricotta
  • szpinak
  • czosnek
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • twardy ser 
Zagotuj makaron w osolonej wodzie, al dente odcedź przepłucz zimną wodą i skrop oliwą. Na patelni dolej łyżkę oliwy podsmaż czosnek następnie wrzuć szpinak przesiekany, całość przestudź. Następnie wymieszaj z  odsączonym serem risotta, jajkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij muszle. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem i zapiekaj około 20 min. w 200 stopniach.

Makaron Vege z krewetkami
  • cukinia
  • marchewka
  • krewetki
  • szklanka wina białego
  • masło
  • cebula
  • czosnek
  • pomidory koktajlowe
  • natka pietruszki
Obieraczką typu juliene porobić makaron z cukinii i marchewki. Na rozgrzanej  patelni smażymy krewetki z obu stron, wrzucamy łyżkę pokrojonej cebuli, następnie posiekany ząbek czosnku, pomidory koktajlowe, energicznie mieszając aby cebula się nie przypaliła wlewamy białe wino. Całość redukujemy na dużym ogniu, dodajemy 100 g masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Makaron sparzamy we wrzątku, dodajemy na patelnię i obtaczamy w naszej maślano-krewetkowej emulsji.