WITAMINOWE HERBATKI NA ZIMOWĄ PORĘ

Przy odrobinie czasu i chęci można sobie skomponować na użytek całej rodziny wiele herbatek owocowo-ziołowych. Ich regularne picie nie tylko poprawia samopoczucie, ale i broni przed chorobami infekcyjnymi typowymi dla zimy i wczesnej wiosny. To prawdziwy skarbiec naturalnych witamin i biopierwiastków na zimowy czas.

Herbatka dodająca sił
  • 50 g suszu z owoców dzikiej róży (najlepsza jest tu róża jabłkowata – dostępna w sklepach zielarskich),
  • 50 g suszu z owoców maliny,
  • ¼ szklanki kwiatów hibiskusa – malwy sudańskiej (dostępna w handlu),
(komponenty powinny mieć postać rozkruszoną)

Wszystkie komponenty dobrze wymieszać i wsypać do suchego, raczej szczelnego pojemnika.

Stosowanie:
1 łyżkę suszu zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć na 15–20 minut spodeczkiem, po odcedzeniu popijać herbatkę kilka razy dziennie zamiast tradycyjnej herbaty. Do naparu warto dodać trochę miodu pszczelego, np. lipowego, spadziowego lub soku z maliny.

Herbatka dla dzieci na zimowe infekcje
  • 50 g suszu z owoców róży dzikiej lub jabłkowatej  (są dostępne w sklepach),
  • 50 g suszonych owoców maliny,
  • ½ szklanki kwiatostanów lipy,
(komponenty powinny mieć postać rozkruszoną)

Wszystkie składniki starannie wymieszać i wsypać do suchego pojemnika.
1 łyżkę uzyskanej mieszanki zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem około 20 minut, odcedzić i podawać do picia  koniecznie ciepły napar.  Można go posłodzić sokiem z porzeczki czarnej lub maliny.