KULINARNE WARIACJE Z AWOKADO W ROLI GŁÓWNEJ

 Pieczony bakłażan z salsą z awokado

  • 2 duże bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
Na salsę:
  • 2 dojrzałe, duże awokado
  • 85g orzechów makadamia, posiekanych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1  łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Nasiona z połówki granatu
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Przetnij bakłażany wzdłuż i natnij miąższ w krzyżyki. Natrzyj miąższ obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na blachę do pieczenia miąższem do góry i piecz w piekarniku przez 40 minut lub do momentu kiedy miąższ jest upieczony i zarumieniony. W międzyczasie do naczynia przełóż miąższ z awokado i rozgnieć widelcem, dodaj orzechy, czosnek, chili, natkę pietruszki i szczypiorek następnie ocet z oliwą solą i pieprzem, dodaj do salsy. Od razu po wyjęciu bakłażana nałóż na wierzch salsę i pozostaw do ostygnięcia, na koniec obsyp całość nasionami z granatu.

Domowe bułeczki z awokado i ogórkiem
Składniki na bułeczki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 480g mąki orkiszowej jasnej typ 500 – 700
  • 1 łyżeczka soli
  • Ziarna kolendry
  • 300g letniej wody
  • Mieszanka ziaren do posypania bułeczek,
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Do środka bułeczki:
  • Awokado, dojrzałe, duże
  • Świeża kolendra, posiekana
  • Ogórek kiszony
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i ciepłą wodę. Wy mieszać do rozpuszczenia się drożdży. W dużej misce mąkę, sól i ziarna. Następnie dodać roztopione drożdże i wodę. Zagnieść miękkie i lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na obsypaną mąką stolnicę i podzielić na około 10 części, formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonym papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną mleka i obsypać ziarnami. Piec w temperaturze 200 stopni C w systemie „góra – dół”, ale ładnie się zarumienią. Do środka bułeczki: W miseczce rozgnieć widelcem miąższ z awokado, dodaj kolendrę, wymieszaj. Posiekaj ogórka w kostkę. Przekrój bułeczkę na pół, posmaruj pastą z awokado i obsyp ogórkiem.

Sałatka z papai i awokado z sosem czosnkowym
  • Papaja
  • 2 awokado, dojrzałe i duże
  • Limonka
  • 20g estragonu
  • Chili
  • Sos angielski
  • 4 ząbki czosnku
Na sos angielski:
  • 2 żółtka
  • 50g cukru brązowego
  • 200 ml mleka
Sposób przygotowania sosu angielskiego:
Mleko wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. W drugim garnku zagotuj niewielką ilość wody. Do szklanej miski dodaj żółtka i cukier, energicznie mieszaj nad kąpielą wodną. Po ok. 3 minutach zacznij dolewać cienkim strumieniem mleko. Mieszaj energicznie ok 5 minut.

Sałatka:
Papaję i awokado obierz i usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Awokado skrop sokiem z limonki. Chili oczyść z pestek, pokrój w cieniutkie paski, dodaj do owoców. Liście estragonu dodaj do całości. Wymieszaj delikatnie ze sobą.  Zgnieć czosnek z łupiną i dodaj do mleka, zagotuj. W kąpieli wodnej utrzyj żółtka z cukrem, następnie dolej przez sito mleko już bez czosnku, dokładnie wymieszaj. Na talerzu układaj sałatkę, a na wierzch piankę z sosu czosnkowego.