KUCHNIA INSPIROWANA LASEM cz. 3

Zupa z dzikiej róży
  • 0, 5 kg dzikiej róży lub głogu
  • 300 ml czerwonego wina (wytrawne)
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz, cukier
  • 2-3 łyżki mąki razowej
  • 2 jajka
  • Masło klarowane
  • Kilka kromek starego chleba
Dziką różę bez szypułek ze startą skórką cytryny gotuj w półtorej litrze wody przez godzinę. Przetrzyj dokładnie przez sito, wlej wino i gotuj kilkanaście minut. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Mąkę zmiel w młynku, roztrzep w filiżance wody i wlewaj powoli do zupy mieszając. Jeśli nie chcesz zagęścić zupy mąką możesz zmiksować z dwoma żółtkami dwa ugotowane ziemniaki i dodać do zupy. Na maśle przesmaż porwany chleb, niech się porządnie przyrumieni i dodaj do zupy.

Kluchy z łacha z sosem z owoców leśnych
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • Sól, cukier
  • 1 drożdże suszone
  • Owoce leśne
  • Śmietana 18%
  • 1 ząbek czosnku
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i wyrabiaj 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny. Wyrób je chwilę i podziel na 12 części, z których uformuj kulki. Przykryj i odstaw niech troszkę podrosną. Wyrośnięte kulki gotuj na parze około 10 minut. Polej sosem grzybowym z owocami jałowca. Albo zmiksowanymi z e śmietaną owocami leśnymi z odrobiną czosnku niedźwiedziego.

Kaczka z rokitnikiem
  • 2 piersi z kaczki
  • kilka ziaren jałowca
  • igły sosnowe
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • Rokitnik lub konfitura z rokitnika
Pierś kaczki umyj i oczyść, wysusz i smaż skórą do dołu 2-3 minuty. Gdy zacznie pojawiać się tłuszcz dodaj jałowiec i igły. Obróć i smaż jeszcze 2-3 minuty. Odłóż na bok. Ugotowane ziemniaki utłucz z czosnkiem niedźwiedzim, dodaj śmietanę. Piersi posmaruj konfiturą z rokitnika i wstaw do gorącego piekarnika (200 stopni) na 7 minut. Wyjmij piersi z piekarnika odłóż na 2 minuty i pokrój. Ułóż na ziemniakach i polej resztą sosu z rokitnika albo konfiturą.

Sok jabłkowy z igliwiem
  • 1 litr soku jabłkowego
  • Garść suszonej jarzębiny
  • Garść igliwia sosnowego
  • 10 szt. owoców jałowca
  • Zagotuj sok z owocami i igłami.
  • Sól z igłami
  • Sól gruboziarnista
  • Igły sosnowe
  • cytryna
W moździerzu utłucz sól z igłami i skórką z cytryny.

Jabłka z brusznicą
  • Kilka jabłek
  • Garść borówek
  • Garść żurawiny
  • Łyżka suszonej pokrzywy
Wszystko zblenduj z odrobiną wody albo ulubionego soku owocowego.

Napary
  • Garść mrożonych jeżyn
  • Garść mrożonych malin
  • Garść świerkowych igieł
Wszystko zalej wrzątkiem i zostaw na pół godziny pod przykryciem.

Sosna z miodem
  • Igły sosnowe
  • Cytryna lub limonka
  • Miód spadziowy
Zalej wrzątkiem igły sosnowe ze skórką z cytryny albo limonki i zostaw na noc, przed wypisiem wymieszaj z sokiem z cytrusów i miodem.

Daglezja z lipą
  • Igły daglezji/jodły
  • Suszone kwiaty lipy
Igły i kwiaty zalej wrzątkiem i zostaw na noc.

Macerat z igieł sosny
  • Igły sosnowe
  • Miód
  • Cytryna
  • Imbir
Igły sosny zmiażdż z cytryną, imbirem i miodem i zalej wrzątkiem, zostaw na noc w lodówce.