JABŁKO W ROLI GŁÓWNEJ - kruchy placek z jabłkami

Pieczone korzenne jabłka
  • 4-5 sztuk jabłek (np. szara reneta)
  • szklanka płatków owsianych
  • 100 g żurawiny
  • 100 g dowolnych orzechów
  • cukier brązowy lub miód
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przygotuj naczynie do zapiekania. Zetnij wierzch jabłek (nie wyrzucaj), a następnie delikatnie wydrąż gniazdo nasienne. Uważaj, żeby nie przeciąć skórki i dna owocu. W miseczce wymieszaj płatki owsiane z żurawiną, rodzynkami, cynamonem, goździkami, sokiem z pomarańczy lub cytryny i włóż do wydrążonego jabłka. Na wierzch połóż pokrojone orzechy i polej nadzienie łyżką miodu. Przykryj czapeczką ściętą z jabłka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, sprawdź czy jabłko jest upieczone, lekko nakłuwając patyczkiem, jeśli łatwo wchodzi to jest gotowe. Możesz podać z gałką lodów waniliowych, serkiem homogenizowanym lub jogurtem greckim 

Schab z kością z grilowanymi jabłkami
  • 5-6 kawałków schabu z kością
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jabłka 
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • szklanka śmietanki 30 %
  • 1/4 szklanki musztardy dijon
  • 8 gałązek tymianku
Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, doprawiamy kawałki schabu solą i pieprzem rozgrzewamy na patelni oliwę na średnim ogniu i obsmażamy kawałki schabu po 5-6 min z każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Usmażone mieso odkładamy na talerz, następnie na tej samej patelni dodajemy pokrojone w plastry jabłka oraz cebulę, mieszamy od czasu do czasu podsmażając około 5 min do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wlewamy na patelnię bulion. W osobnej misce mieszamy śmietankę z musztardą i wlewamy na patelnię gotować około 2 minut stale mieszając. zdejmujemy patelnię z ognia dodajemy kawałki schabu oraz jabłek i cebuli wrzucamy kilka gałązek tymianku i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Kruchy placek z jabłkami
  • ciasto kruche
  • 7 jabłek typu jonagold/ligol/champion
  • brązowy cukier
  • woda
  • 1 cytryna
  • płatki migdałowe
  • cukier puder
Jabłka kroimy w bardzo cienkie półplastry, skrapiamy cytryną aby nie nabrały ciemnej barwy. Ciastem wykładamy formę do pieczenia, układamy jabłka jedno przy drugim dookoła formy. W osobnej miseczce mieszamy łyżkę cukru z 4 łyżkami ciepłej wody i tak przygotowaną miksturą smarujemy ułożone jabłka. ciasto wstawiamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni. Upieczone ostygnięte ciasto oprószamy cukrem pudrem.