KULINARNA PODRÓŻ PRZEZ SŁOWACJĘ - Bryndzové halušky cz.2

Leczo – tradycyjne na Słowacji, ale także w Polsce i na Węgrzech 
  • 3 kg dobrej jakości pomidorów, 
  • 2 zielone papryki, 
  • 2 żółte papryki, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 4 białe cebule, 
  • ¼ kostki smalcu, 
  • 50 g wędzonej słoniny, 
  • sól, pieprz, 
  • papryka słodka, 
  • papryka ostra, 
  • bochenek dobrej jakości chleba na zakwasie
Przepis: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę wycinając wcześniej zielone ogonki. Cebule obierz, pokrój w piórka i zacznij podsmażać na smalcu. W międzyczasie obierz i pokrój papryki w drobną kostkę. Gdy smalec zezłoci cebulę dodaj pociętą wędzoną słoninę, krótko podduś a następnie dodaj papryki. Podsmaż wszystko, dodaj po łyżeczce ostrej i dwie słodkiej papryki po czym całość posól. Wymieszaj i dodaj pomidory. Duś około 1,5 godziny. Na koniec sprawdź słoność i ostrość leczo. Podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Gotowe

Perkelt, czyli Słowacki gulasz wołowy z kminkiem 
  • 2 kg pręgi wołowej, 
  • 700 ml czerwonego słowackiego wina, 
  • 4 cebule, 
  • 4 zielone i 4 czerwone papryki, 
  • 2 łyżeczki mielonego kminku, 
  • sól, pieprz, 
  • słodka papryka, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 litr wywaru wołowego
Przepis: Cebule i papryki pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w grubą kostkę pręgę wołową, podsmaż na złoto, dodaj wino i wywar. Duś pod przykryciem przez około 3-4 godziny. Pod koniec dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i kminkiem. Możesz podać z haluszkami. Gotowe

Bryndzové halušky – ziemniaczano-mączne kluseczki przecierane z bryndzą i topionymi skwarkami ze słoniny 
  • 12 średnich ziemniaków, 
  • 200 g słoniny, 
  • 200g bryndzy, 
  • 350 g mąki pszennej, 
  • 100 ml mleka, 
  • 1 łyżka soli, 
  • pieprz
Przepis: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, dodaj mąkę i sól. Całość wymieszaj. Zagotuj wodę z solą i przecieraj kluseczki przez tarkę do wody. Gdy wypłyną dodaj do nich bryndzę z mlekiem. Całość wymieszaj i polewaj stopionymi skwarkami ze słoniny. Popieprz całość. Świetnie smakują same bez skwarek z gulaszem. Gotowe