CEBULA - PODSTAWA KAŻDEJ KUCHNI - przypieczona cebula po libańsku

Dziś razem z Celiną Statkiewicz bierzemy na warsztat cebulę, która może być pyszna i nieźle wyglądać

Zupa cebulowa
  • 2 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 5 łyżek oliwy
  • szklanka białego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tymianek
  • liść laurowy
  • 1 l bulionu (warzywny lub mięsny)
  • pieczywo
  • ząbek czosnku
  • ser do zapieczenia
Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewany masło oraz oliwę. Cebulę szklimy mieszając aby się nie przypaliła, kiedy uzyskamy delikatnie brązowy kolor dodajemy wino, czekamy aż odparuje następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Wlewamy bulion i dodajemy gałązki tymianku, doprowadzamy do wrzenia nastepnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 15-20 min, solimy i pieprzymy do smaku.  obrany ząbek czosnku wcieramy w grzankę z bagietki nastepnie rozlewany zupę do misek kładziemy na wierzch grzankę i przysypujemy startym serem całość zapiekamy w piekarniku około 3-4 min.

Konfitura z czerwonej cebuli 
  • 400 g czerwonej cebuli (ok. 3 cebul)
  • 40 g brązowego cukru
  • 80 ml octu balsamico
  • 80 ml czerwonego wina – wytrawnego
  • 3 łyżki miodu
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
Cebule obierzcie i przekrójcie wzdłuż na pół a następnie pokrójcie w półplasterki. Do garnka wsypcie sam cukier i prażcie go do momentu kiedy się rozpuści i zrobi się karmel. Nie mieszajcie cukru. Do rozpuszczonego cukru wrzućcie cebulę i dopiero wtedy przemieszajcie całość. Podsmażajcie ok 4 minut. Dolejcie wino i duście ok 10 minut, a następnie dodajcie ocet, miód oraz przyprawy. Duście kolejne 5-10 minut. Cebulę możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przypieczona Cebula po libańsku (z mięsem)
  • 2-3 bardzo duże cebule
  • szklanka ryżu Basmati
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g mięsa mielonego np. z indyka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki octu winnego
Cebulę obrać i obgotować do miękkości w wodzie. W między czasie wymieszać ugotowany ryż z przecierem pomidorowym, przyprawami i mięsem.  Ugotowaną cebulę obrać warstwa po warstwie.  Mięso z ryżem nakładać łyżką na pojedyńczą warstwę cebuli i zawijać. Kiedy zawiniemy już całość układamy w rondlu, wlewamy ocet, dodajemy cukier i pod przykryciem dusimy do zrumienienia. całość podajemy posypane pietruszką.