KUCHNIA INSPIROWANA AUSTRIĄ

Tiroler gröstl - ziemniaki smażone z boczkiem, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem
Składniki na 4 osoby:
  • 6 ugotowanych ziemniaków, 
  • 500 g wędzonego boczku w cienkich plastrach, 
  • 4 jaja, 
  • 1 zielona papryka,
  • 2 cebule, 
  • sól, pieprz,
  • ½ pęczka natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • kawałek masła. 
Boczek kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ziemniaki w plasterki, a paprykę w paski. Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy na maśle boczek przez 2-3 minuty, dorzucamy cebulę i krótko razem smażmy. Dodajemy ziemniaki, zwiększamy ogień i przesmażamy na złoto. Dorzucamy paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Smażymy jajka na oleju. Układamy na talerzu porcję ziemniaków z mięsem i cebulą a na wierzch układamy jajo i całość posypujemy natką pietruszki. Gotowe
 
Kassespätzle - kluseczki zapiekane z dojrzewającym serem podane z brązową cebulką
Składniki na 4 osoby: 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek wody, 
  • ½ łyżki soli, 
  • 1 duża biała cebula, 
  • olej do smażenia, 
  • 200 g tartego ementalera
Mąkę, jajka, wodę i sól połączmy ze sobą i ugniećmy gęste, kleiste ciasto. W dużym garnku zagotujmy osoloną wodę. Ciasto nakładamy do praski ziemniaczanej i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę smażymy aż będzie brązowa. Posypujemy pierwszą warstwę szpacli serem i gotujemy drugą porcję makaronu, układamy na wierzchu, posypujemy serem u cebulką. Gotowe
 
Wiener Schnitzel z ziemniakami, żurawiną i cytryną
Składniki na 4 osoby: 
  • 400 g schabu cielęcego, 
  • 100 g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • 100g bułki tartej, 
  • sól, pieprz, 
  • 300 g małych ziemniaczków, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • dżem żurawinowy, 
  • 1 cytryna, 
  • olej do smażenia
Mięso pokrój i rozbij na cienkie plastry. Oprósz mąką, obtocz w jajkach i bułce tartej. Smaż na złoto na oleju lub innym tłuszczu. W międzyczasie ugotuj ziemniaczki, odparuj i posyp koperkiem. Podawaj z ćwiartką cytryny i dżemem żurawinowym. Gotowe