BUDDHA BOWL – KULINARNY HIT - wersja z kurczakiem

Śniadaniowy Buddha Bowl
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka 
  • miód (opcjonalnie)
  • ulubione owoce jako dodatki
  • banany
  • maliny
  • borówki
  • jagody goi
  • płatki kokosowe
  • granat
Gotujemy mleko dodajemy płatki owsiane i mieszając czekamy około 5 min aż zmiękną, możemy dodać miód, kakao i rozłożyć do misek. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki i owoce.

Buddha Bowl- wersja wege
  • 2-3 bataty
  • awokado
  • marchewka
  • tofu wędzone
  • jajko
  • ciecierzyca
  • pomidory
  • szczypiorek
  • papryczka chilli
  • kolendra
Bataty kroimy w plastry i wstawiamy posolone i polane olejem do piekarnika na 20 min w 180 stopniach. Ciecierzycę odsączamy z wody, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą oraz posypujemy sproszkowaną wędzoną papryką oraz solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jajko gotujemy na pół miękko. Pomidory kroimy w drobną kostkę dodajemy szczypiorek, oliwę i sól. Marchewkę kroimy obieraczką typu julienne lub po prostu kroimy w słupki. Awokado obieramy i  kroimy w paski. Tofu wędzone kroimy w plastry. Całość układamy w głębokich miskach obok siebie.

Budddha Bowl - wersja z mięsem   
  • ryż basmati
  • czerwona kapusta
  • mango
  • ogórek zielony
  • marchewka
  • pomidorki koktajlowe
  • powidła śliwkowe
  • sos sojowy
  • pietruszka
Pierś marynujemy w powidłach śliwkowych i sosie sojowym, następnie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 35 min. Ryż gotujemy. Wszystkie warzywa i owoce kroimy w estetyczne paski. Upieczoną pierś kroimy w plasterki.  Całość układamy w głębokich miskach obok siebie. Jako sos wykorzystujemy marynatę z piersi.