ZDROWE SŁODYCZE NA KARNAWAŁ – Cake Popsy

CAKE POPSY 


500 g pokruszonego, suchego ciasta (np. biszkopt, babka) 
150 g mascarpone lub tofu jedwabistego 
100 g masła orzechowego
 2 tabliczki czekolady 
1 łyżka oleju kokosowego 
posypki: cukrowe, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, siekane orzechy 

 ZDROWE KULKI SEROWE 
 biały kanapkowy ser typu twarożek 
 winogron zielony
 żurawina orzechy 


MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZOWĄ GALARETKĄ 

Sok pomarańczowy 
 1 cytryna 
 90 g cukru
 32 g żelatyny 
 100 g czekolady deserowej
 100 g czekolady mlecznej 
 2 jajka 
 500 ml śmietany kremówki 
 Świeża mięta 
 Marakuja 


 POMARAŃCZA W CZEKOLADZIE 

 2-3 pomarańcze
 100 g czekolady mlecznej 
 200 g czekolady deserowej 


 OWOCE ZAPIEKANE POD KOGLEM-MOGLEM Z MIGDAŁAMI 

garść owoców leśnych np. truskawek, malin, jeżyn czy jagód 
 2 jajka 
 łyżka cukru pudru 
 1 łyżka cukry trzcinowego 
 1 łyżka płatków migdałowych
 2 łyżki likieru

 CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ 

 100 g masła
 1/3 szklanki cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
1 jajko 
szklanka mąki pszennej (150 g) 
szklanka płatków owsianych – górskich (125 g) 
 1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 50 g żurawiny
 50 g rodzynek
 pół łyżeczki ekstraktu waniliowego