ROZGRZEWAJĄCE POTRAWY NA ZIMOWE DNI

 Leczo 

  • 3 papryki czerwone, zielone lub żółte pokrojone w duża kostkę 
  • 8 spore pieczarki pokrojone w plasterki
  • 300-350 g kiełbasy chorizo pokrojone w plasterki
  • 3 cebule pokrojone w piórka 
  • 5 pomidorów lub pomidory z puszki
  • sól i  czarny pieprz do smaku 
  • 1 łyżka słodkiej / ostrej papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1 koncentrat pomidorowy 
Na oleju podsmażam cebule i kiełbasę. Dodaję pieczarki. Pomidory sparzam wrzątkiem i zdejmuję z nich skórę. Dodaję paprykę, pokrojone w drobne kawałki pomidory. Doprawiam solą, papryką, szczyptą pieprzu i duszę pod przykryciem ok 20 min. 

Gulasz węgierski 
  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka 
  • 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
  • 1 papryka czerwona zielona i żółta 
  • 2 łyżki smalcu (lub oliwy)
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej / ostrej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.  W szerokim garnku rozgrzać smalec, dodać cebulę, zeszklić ją. włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut. W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy, można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować. Zawartość garnka doprawić mieloną papryką. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.