SŁODKA KUCHNIA DLA KOLĘDNIKÓW - placek drożdżowy z migdałem

Placek drożdżowy z migdałem
  • Mąka pszenna 1 kg
  • Drożdże 2 saszetki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 8 łyżek
  • Jaja 6 szt.
  • Masło 100 g
  • Mleko 450 - 480 ml
  • Migdał bez skórki 1 szt.
  • Masło 100 g
Wymieszaj suche składniki na ciasto, wbij 2 jaja i 4 żółtka, wlej roztopione masło wymieszane z mlekiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Wyjmij ciasto na stolnicę, wyrabiaj chwilę i podziel na 30 części. Z każdej uformuj kulkę, do jednej włóż migdał. Kulki obtocz w maśle wymieszanym z białkami i poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmaruj resztą białka z masłem. Piecz w 180 stopniach około 45 minut.

Szczodraki – bułeczki dla kolędników
ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Jaja 2 szt. (żółtka)
  • Masło 100 g
  • Śmietana 18% 1 łyżka
  • Mleko 180-200 ml
  • Drożdże ½ kostki
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól ½ łyżeczki
farsz:
  • bigos świąteczny
albo
  • Cebula 6 szt.
  • Kapusta włoska ćwierć głowy
  • Kapusta charsznicka kiszona 200 g
  • Suszone grzyby 100 g
  • Kiełbasa wiejska 1 pęto
  • Orzechy laskowe 100 g
  • Olej
  • Masło
  • Pieprz, kminek
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj z miękkim masłem i wyrób szybko, ma być miękkie i zwarte. Odstaw przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na farsz pokrój drobno i smaż na oleju z masłem. Najpierw cebulę, gdy się zeszkli dodaj kiszoną kapustę, potem pokrojoną cienko włoską kapustę, gdy ta zmięknie dodaj namoczone wcześniej pokrojone grzyby i kiełbasę. Niech się wszystko dusi ok. 10 minut aż wszystkie składniki zmiękną. Dopraw kminkiem i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj z posiekanymi i podprażonymi orzechami. Ciasto po wyrośnięciu wyrób kilkoma sprawnymi ruchami i rozwałkuj. Powycinaj trójkąty. Na trójkąty nałóż farsz i zwiń zaczynając od najkrótszego boku. Albo ulep pierogi z farszem lub bigosem. Szczodraki ułóż na blasze z papierem do pieczenia i posmaruj hojnie białkiem, które zostało. Piecz 15 minut w 200 stopniach lub 20 minut w 180 stopniach.

Ciastka cynamonowo-maślane
  • mąka pszenna 500 g
  • jaja 2 szt. (2 żółtka)
  • cukier 60 g
  • mleko 200 ml
  • masło 80 g
  • drożdże suszone 5 g
do środka:
  • cynamon 1 łyżka
  • cukier 3 łyżki
  • masło 50 g
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 10 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Rozwałkuj na cienki placek, posmaruj roztopionym masłem i posyp na całej powierzchni cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń w roladę i potnij na kawałki grubości 2 cm, tak jak kopytka. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj pozostałym białkiem i piecz około 15-20 minut w 180 stopniach.