PNŚ extra – Ewa Chodakowska – sylwestrowe menu w wersji fit

Drink mango 90 kcal. 3


mango 
 1 butelka wina musującego nieduża
3 l wody mineralnej gazowanej 
2 puszki mleka kokosowego 
2 pęczki mięty 
 2 limonki 
 + szklanki wysokie i wąskie 4 szt 

Obrane mango zmiksuj na puree. Przełóż do wysokiej szklanki. Dodaj wodę i szampana. Udekoruj miętą. woda mineralna - [40g]; mleko roślinne, np. kokosowe - [75g]; mango, obrane - [60g]; mięta zielona, świeża – kilka listków [2g] 



Czerwony mocktail 92kcal. 

Paczka mrożonych truskawek
 Paczka mrożonych malin 
1 op. Kruszonego lodu 
1 op. Zwykłego lodu 
6 cytryn
 Odrobina cukru 
 + kieliszki do margarity 4 szt 

 Zmiksuj owoce z sokiem i mleczkiem. Do szklanki włóż 3 łyżki kruszonego lodu i zalej miksem. truskawki, mrożone – garść [50g]; maliny, mrożone - garść [50g]; sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [20g]; mleczko kokosowe – 3 łyżeczki [30g]; kruszony lód – 3 łyżki lub więcej 

 
Mocktajl melon

ananas 81 kcal. 
1 duży zielony melon 
 1 ananas świeży z liśćmi 
 1 granat 
+ 4 szklanka do whisky 
 melon, obrany – ½ szklanki [100g];
 ananas, obrany – 2 plastry [60g]; 
kruszony lód – według uznania; 
granat, kuleczki – łyżka [15g] 

Zmiksuj melon z ananasem i lodem. Udekoruj kuleczkami granatu. 



Moctail z granatem 120 kcal.

2 granaty 
1 melon żółty 
3 kiwi 
+ szklanka do whisky 4 sztuki 

 Przetrzyj kuleczki granata, tak aby powstał sok. Wymieszaj go z wodą. Melon zmiksuj na płynną masę. Następnie wlej sok i miksowany melon warstwami do szklanki. Udekoruj plasterkiem kiwi. Granat, kuleczki – ok. 6 łyżek [90g]; woda mineralna - [40g]; melon miodowy (żółty), obrany - [120g]; kiwi, obrany - plasterek [5g]; 


Cytrusowa lemonida 72 kcal. 

4 pomarańcze 
4 cytryny 
 1 l soku wyciskanego z pomarańczy z miąższem – niepasteryzowanego 
3 kiwi 
1 pęczek świeżej melisy 
Mały słoik miodu 
+ wysokie szklanki z nóżką – takie jak do lemoniady / coś ala pucharki – 4 szt 

 Pomarańczę dokładnie obierz, wyfiletuj i zmiksuj z kuszonym lodem i miodem. Przelej do szklanki. Wymieszaj z listkami melisy i plasterkami kiwi. Resztę szklanki uzupełnij wodą. melisa, świeża – łyżka [5g]; pomarańcza, obrana i wyfiletowana – ½ sztuki [75g]; woda mineralna - [125g]; kiwi, obrane - [20g]; miód pszczeli - pół łyżeczki [7g];