Potrawy wigilijne last minute - szybki barszcz

Szybki barszcz zakwaszany wiśniami
  • Buraki 10 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Por 1 szt.
  • Jabłka reneta 2-3 szt.
  • Ziele, Liść
  • Grzyby suszone 15 g
  • Śliwki suszone 100 g
  • Wiśnie mrożone 250 g
  • Majeranek, 1 łyżka
Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu 2 godziny z grzybami i śliwkami. Na koniec odcedź warzywa dodaj wiśnie mrożone z sokiem i zagotuj. Odcedź i dopraw, solą, pieprzem i majerankiem.

Śledź w wiśniach z orzechami
  • Śledź solony 8 szt.
  • Wiśnie mrożone pół kilo
  • Cynamon kora 1 szt.
  • Anyż cały 1 szt.
  • Goździki 12 szt.
  • Rodzynki 300 g
  • Ocet balsamiczny z modeny 100 ml
  • Miód 2 łyżki
  • Orzechy włoskie 100 g
Zagotuj wiśnie z przyprawami niech lekko odparują, wsyp sparzone rodzynki, wlej ocet balsamiczny i miód i gotuj chwilę. Opłukane śledzie zalej gorącymi wiśniami. Posyp prażonymi orzechami.

Krupy ze śliwkami i grzybami
  • Grzyby suszone 30 g
  • Kasza gryczana nie palona biała 400 g
  • Śliwki suszone 150 g
  • olej
  • Cynamon pół łyżeczki
Grzyby zalej wrzątkiem i mocz przez noc albo gotuj godzinę na małym ogniu. Odcedź. Wodę po grzybach przelej do garnka, dodaj cynamon i zagotuj, wsyp kaszę i ugotuj na sypko. Jeśli trzeba dodaj wody. Śliwki przesmaż na oleju z grzybami i wymieszaj z kaszą.

Makiełki wilkopolskie
  • Mak 500 g
  • Figi suszone 200 g
  • Rodzynki 100 g
  • Orzechy włoskie garść.
  • Pomarańcze 2 szt.
  • Miód kilka łyżek
  • Mąka pszenna 300 g
  • Jaja 4 szt.
Mak gotuj około godzinę na małym ogniu, odcedź i zmiel trzy razy w maszynce na małych oczkach. Rodzynki sparz, figi posiekaj, dodaj otartą skórkę ze sparzonych pomarańczy. Podgrzej sok pomarańczowy z miodem, dodaj suszone owoce i podprażone orzechy. Całość wymieszaj z makiem. Z mąki i jaj zagnieć zwarte ciasto i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj i pokrój na grube kluski. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makiem i bakaliami.