Biała kiełbasa Naturrino z wody z puree ziemniaczano-chrzanowym

  • 8 grudnia 2018

Boczek w cieście francuskim z ziołami 


Składniki na 4 osoby: 
1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego, 
50 g masła, 
2 ząbki czosnku, 
1 pęczek świeżego tymianku, 
250 g surowego boczku wędzonego Sokołów 

Przepis: Rozgrzej patelnię, pokrój w grube plastry boczek i podsmaż na chrupiąco na patelni. Dodaj pocięte drobno ząbki czosnku oraz poszatkuj drobno tymianek. Całość wymieszaj, dodaj masło i ściągnij z ognia. Wyciągnij ciasto francuskie prosto z lodówki, potnij w pasy i ułóż na kształt szachownicy na patelni. Pasy ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 – 12 minut, tak aby ciasto się zarumieniło. Podawaj na patelni. Gotowe

Deska warzywnych pasztetów sokołowskich z sałatami i warzywami oraz winegretem cytrynowo-miodowym / deska z pastami i hummusami sokołowskimi z pieczonymi burakami, pitami, piklowanymi ogórkami i mnóstwem świeżych ziół 


 Składniki na 12 osób: 
1 pasztet warzywny Sokołów, 
1 pasztet z soczewicy z żurawiną Sokołów,
 2 sałaty rzymskie, 
4 czerwone cebule, 
4 marchewki, 
4 pietruszki, 
100 ml oliwy z oliwek, 
20 ml miodu, 
sól, pieprz, 
2 cytryny (skórka i sok), 
6 kromek ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, 
1 hummus premium Sokołów, 1 hummus premium z czarnuszką Sokołów, 1 hummus premium z suszonymi pomidorami Sokołów,
 1 pasta z białej fasoli Sokołów, 1 pasta z cukinii z suszonymi pomidorami Sokołów, 1 pasta warzywna z ciecierzycą Sokołów, 
4 buraki, 
1 butelka octu winnego z czerwonego wina, 
1 pęczek tymianku, 
6 pit, 1 słoik ostrych ogórków konserwowych z chilli, 
1 pęczek majeranku, 
1 pęczek oregano, 
oliwa z oliwek, 
sól, 
4 ząbki czosnku 

 Przepis: Cebule, buraki, marchewki i pietruszki umyj, obierz, pokrój w duże ćwiartki i cząstki, skrop oliwą, posyp solą i wstaw do pieca. Piecz je w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Zioła poszatkuj, cytryny zetrzyj i wyciśnij z nich sok. Z miodu, soku i skórki cytryny w połączeniu z oliwą zrób winegret. Posól go. Sałaty porwij, pieczywo lekko upiecz przez chwilę z warzywami. Buraki gdy będą gotowe i jeszcze gorące zalej odrobiną octu i dodaj do nich połowę tymianku. Resztę ziół zalej zimną oliwą i posól, dodaj 4 ząbki czosnku i całość utrzyj w moździerzu. Na pierwszej desce wyłóż liście sałaty i ułóż na niej pocięte pasztety. Dodaj pomiędzy nimi pieczone marchewki, pietruszki i cebule. Całość skrop winegretem. Dodaj ciemny chleb. Na drugiej desce utwórz kleksy z hummusów i past warzywnych, pomiędzy nimi ułóż upieczone i octowe buraki z tymiankiem. Dodaj ostre konserwowe ogórki i chilli z nich. Podgrzej pity, pokrój i dołóż na deskę. Całość skrop oliwą z ziołami. Smacznego 

 Biała kiełbasa Naturrino z wody z puree ziemniaczano-chrzanowym oraz sosem z cebuli i czerwonego wina 

Składniki na 4 osoby: 
4 kawałki białej kiełbasy Naturrino Sokołów, 
500 g ziemniaków, 
200 ml śmietanki, 
100 g masła, 
3 łyżki chrzanu, 
sól, pieprz, 
4 duże białe cebule, 
500 ml wywaru drobiowego, 
200 ml czerwonego wina, 
olej do smażenia, 
odrobina mąki,
 świeży majeranek 

 Przepis: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie. Odsącz, odparuj i przetrzyj przez praskę. Gorące połącz z roztopionym masłem i ciepłą śmietanką. Całość utrzep rózgą i dodaj chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oleju i gdy jest miękka i lekko złocista dodaj wywar. Duś aż wywar zmniejszy się o połowę, dodaj wino i redukuj o kolejną połowę. Pod koniec zaciągnij odrobiną masła i mąki. Kiełbasę ugotuj/sparz w gorącej wodzie, wyłóż na puree i całość polej sosem cebulowym. Dekoruj świeżym majerankiem. Smacznego