Mikołajkowe słodkości dla dużych i małych - muffiny podwójnie czekoladowe

Anna Pastuszka-Zańczak oraz Łukasz Lisowski przygotowują dziś mikołajkowe słodkości: ciasto marchewkowe z kremem mascarpone z marchewkami z masy cukrowej, mikołajowe muffiny podwójnie czekoladowe, torcik czekoladowy na bazie quinoa, mikołajowe kruche ciasteczka nadziewane kremem czekoladowym, oraz piernik z żurawiną z kawałkami orzechów włoskich oblany mleczną czekoladą, ozdobiony gałązkami pachnącego rozmarynu i suszonej żurawiny.

Mikołajowe kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

  • 500 g mąki pszennej poznańskiej
  • 250 g kostki po pieczenia Kasia
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • Duży słoik kremu czekoladowego
  • Foremka gwiazdka o średnicy ok. 4 cm – nieduża
  • Mleko 1 l 3,2 %
  • Liofilizowane truskawki

Mikołajowe muffiny podwójnie czekoladowe
Babeczki na 12-14 sztuk:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 40 g kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g kostki do pieczenia Kasia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia
Krem:
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 300 g białej czekolady
  • Odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • Białe, mini pianki marshmallow
  • Papilotki do muffinów

Piernik z żurawiną
Składniki:
  • 450 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml mleko
  • 250 gr kostki do pieczenia Kasia
  • 150 gr miodu
  • 1 op. Przyprawy do pierników
  • 3 jaja
  • 1 op. konfitury żurawinowej
  • orzechy włoskie
  • 200 gr gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Torcik czekoladowy na bazie komosy ryżowej
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 szt. żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 szklanki rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 szt. białka