DANIA JEDNOGARNKOWE Z NUTĄ AFRYKAŃSKIEJ KUCHNI – Jambalaya z kurczaka i chorizo

Skrzydełka z indyka z Madombi 

 Składniki: 2 kg skrzydełek z indyka 
1 kg warzyw korzennych 
Świeży estragon 
Sól, pieprz 

Madombi: 
500 g mąki 
30 g drożdży 
 Sól, cukier, mleko 

Sposób przygotowania: Włóż umyte warzywa i skrzydełka do garnka, dopraw solą i pieprzem i przesmaż przez około 30 minut delikatnie podlewając wodą. W międzyczasie w misce przesiej mąkę, dodaj sól. Drożdże rozrób z ciepłym mlekiem i cukrem aby powstał zaczyn. Wlej do mąki. Przestaw miskę w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. Uformuj ciasto w kulki o wielkości piłek do golfa, ponownie po przełożeniu do formy pozostaw do wyrośnięcia. Przełóż do skrzydełek i pozwól gotować się razem przez 20 minut. 

Dorsz z jarmużem 

Składniki: 
2 wiązki jarmużu 
100 g kopru włoskiego 
200 g pomidorów pelati 
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżeczka kardamonu 
1 cynamon 
30 g świeżego imbiru 
Sól i pieprz 
200 g ziemniaków 
1 czosnek 
4 filety z dorsza 

 Przygotowanie: Na patelni podsmaż czosnek, przyprawy i koper włoski. Dodaj posiekane pomidory, jarmuż, imbir, sól i pieprz. Gotuj przez 3o minut. Na końcu dodaj rybę i gotuj jeszcze około 3-5 minut. 

Jambalaya z kurczaka i chorizo 

 Składniki:
 1 łyżka oliwy z oliwek 
2 piersi z kurczaka 
1 cebula 
1 czerwona papryka 
2 ząbki czosnku 
75 g kiełbaski chorizo 
1 łyżka Garam Masala 
250 g ryżu 
 400 g pomidorów z puszki 
350 ml wywaru z kurczaka 

 Przygotowanie: W dużym garnku z przykrywką rozgrzej oliwę i opiecz kurczaka na złocisty kolor przez 5-8 minut. Kurczaka odłóż na bok. Do środka tego samego garnka dodaj cebule i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj cienko pokrojoną paprykę, czosnek, chorizo i jedną łyżkę Garam Masala, duś wszystko razem przez 5 minut, Dodaj jeszcze raz kurczaka i ryż, dodaj pomidory, wywar z kurczaka,, gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut aż ryż zmięknie.