DIETA NA PIĘKNĄ CERĘ - owsiane proziaki

PROZIAKI
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • Jajko,
  • sól, kumin
Wszystkie składniki połącz ze sobą, powstanie ciasto o takiej konsystencji jak na pierogi. Odrywaj małe kuleczki, rozpłaszcz je następnie smaż na suchej patelni, około 1 minutę z każdej strony.

PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 4 marchewki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kozieradki, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • łyżka sosu sojowego 
Soczewicę zalej wodą i ugotuj aż do miękkości. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj wszystkie przyprawy i całość duś około 5 minut, cały czas mieszając. Soczewicę wystudź, dodaj marchewkę z dodatkami, jajka i mąkę owsianą. Wszystko razem wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż do dwóch podłużnych wysmarowanych masłem  i wysypanych mąką owsianą brytfanek i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury  180 stopni C przez 25 minut.

TAPIOKA Z MUSEM Z MANGO
  • szklanka napoju sojowego,
  • 3 łyżki tapioki,
  • ½ szklanki musu z mango,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • łyżka pestek dyni,
  • łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
Tapiokę zalej napojem sojowym i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj  aż do momentu kiedy kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste. Mango zblenduj na mus,  a z awokado wykrój kuleczki. Do przestudzonej tapioki, dodaj mus z mango, a na powierzchni ułóż kuleczki z awokado. Wierzch posyp orzechami i pestkami dyni.

ŁOSOŚ W PESTO BAZYLIOWYM Z PĘCZAKIEM I SEZAMOWYMI BROKUŁAMI
  • 300 g łososia,  
  • garść płatków kokosowych 
pesto:  
  • doniczka bazylii,  
  • 2 łyżki orzeszków pinii,  
  • 2 czubate łyżki startego parmezanu,  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,  
  • 3 szczypty soli gruboziarnistej
brokuły w sezamie:  
  • 1 brokuł,  
  • 2 łyżki oleju sezamowego,  
  • łyżka sezamu,  
  • ząbek czosnku,  
  • pieprz
pęczak w soku z buraka:  
  • szklanka kaszy pęczak,  
  • 2 szklanki wody,  
  • 1 szklanka soku z buraka,  
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Łososia przypraw odrobiną soli i pieprzu, połóż w naczyniu do parowania, obok połóż różyczki brokułu i gotuj około 15 minut. 
Przygotowanie pesto: w moździerzu rozgnieć orzeszki pinii, dodaj bazylię i gruboziarnistą sól, dzięki temu łatwiej będzie Tobie ucierać liście bazylii. Następnie zacznij dodawać parmezan  
i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie rozgnieć moździerzem. Brokuły wystudź i dodaj do nich zagnieciony przez praskę czosnek, uprażone na suchej patelni nasiona sezamu, olej sezamowy i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
Przygotowanie kaszy pęczak: pęczak gotuj około 20 minut. aż do miękkości. Gotuj go w dwóch szklankach wody, szklance soku z buraka i z dodatkiem oliwy z oliwek.   Łososia podaj z pesto i uprażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi oraz brokułami z sezamem i kaszą pęczak.