KRÓLEWSKA KUCHNIA - JAJECZNICA Z BAZYLIĄ

Joseph „Józek” Seeletso pracował na czterech kontynentach Gotował dla króla Szwecji Gustava i księżniczki Sylvii, Billa Gates'a i Michaela Jacksona

Jajecznica z bazylią, pomidorami i awokado
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżki twarogu
  • bazylia
  • 4 łyżki masła
  • awokado
  • kilka rzodkiewek
  • 8 jajek
Na małej patelni rozpuść masło i wbij jajka. Ubijaj i mieszaj drewnianą łyżką przez około 3 minuty, pod koniec dodaj bazylię. Jajecznica jest gotowa kiedy uzyska gładką konsystencję. Dopraw do smaku. Równocześnie przygrilluj pomidory, posmaruj chleb twarogiem, nałóż jajecznicę i pokrojone w plasterki awokado na wierzch kanapki. Smacznego!

Kurczak z pigwą i kuskusem
  • 8 udek z kurczaka
  • 4 pigwy
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • tymianek
  • 75 ml oleju
  • sól i pieprz
  • 125g kuskusu
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • melisa
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Kurczak:
Wytnij chrząstkę ze szczytu kości, pigwę pokrój w ćwiartki, całość pokrop olejem, posól i popieprz. Piecz w piekarniku w temperaturze 195 C przez 30 minut, następnie wyjmij z piekarnika, posmaruj kurczaka miodem, posyp tymiankiem i posiekanym chili i piecz jeszcze 10 minut.
Kuskus:
Podsmaż czosnek na patelni, zdejmij. Dodaj olej z suszonych pomidorów, zdejmij z kuchenki, dodaj kuskus, wymieszaj i zalej wywarem warzywnym aż przykryje kuskus. Przykryj i zostaw na 5 minut. Przed podaniem udekoruj melisą.

Owocowe krumble z naturalnym jogurtem z miętą
  • 300g mieszanych owoców
  • 100g  śliwek
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 100 ml pigwówki / syropu z pigwy
  • cukier brązowy
W garnku na niedużym ogniu połącz owoce wraz z pigwówką, cukrem i rozmarynem. Gotuj około 20 minut, przełóż na blachę i odstaw do wystygnięcia.

Składniki na crumble (kruszonkę):
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/4 szkl mąki amarantusowej
  • 100g  brązowego cukru
  • 100g  masła pokrojonego w kostkę
  • 1 duży jogurt naturalny
Połącz składniki w misce, palcami wymieszaj aż powstanie kruszonka. Odstaw do lodówki na 20 minut, następnie posyp owoce na blasze i piecz w piekarniku 20 minut w 190 C. Podawaj z jogurtem naturalnym z posiekaną miętą.