PRZEPISY Z JAJKIEM W ROLI GŁÓWNEJ - TOSTY Z DZIURKĄ

 LIBAŃSKI ZIELONY OMLET

  • 1 łyżka oliwy extra virgine
  • Pół dużej cebuli
  • Mały ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia (ok. 30 dag)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej mięty
  • 1 łyżka stołowe posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz
Rozgrzej oliwę na patelni o średnicy 15 cm. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją na patelnię i usmaż na złoto. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż krótko, aby czosnek nie zbrązowiał. Przekrój cukinię wzdłuż na pół i jeśli są pestki, to wydrąż je łyżeczką. Następnie pokrój ją na półtalarki i dodaj do cebuli. Jajka rozbij i roztrzep w misce, dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Znowu podgrzej patelnię z cukinią i cebulą, dodaj masę jajeczną i przykryj z wierzchu przykrywką. Smaż omlet na średnim ogniu do momentu ścięcia jajek. Za pomocą talerza o większej średnicy, przerzuć omlet na druga stronę i jeszcze kilkanaście sekund podgrzewaj. Świetnie smakuje jeszcze gorący z humusem lub gęstym jogurtem.

CHAŁKA PANA GRABOWSKIEGO ZAPIEKANA ZE ŚLIWKAMI
  • tyle kromek czerstwej chałki, ile zjesz, licz jedno jajko na dwie kromki
  • 100 ml mleko
  • 1 jajko
  • masło
  • cukier puder
  • garść śliwek
  • cynamon
  • goździki
Pokrój chałkę na kromki 2 cm. W misce roztrzep jajko z mlekiem i cukrem pudrem. Rozgrzej na patelni masło. Zamocz kromki chałki w jajku i mleku, tak aby stała się wilgotna. Smaż chałkę na maśle, z obu stron na złoto. Przygotuj szybki dżem śliwkowy. Śliwki umyj, wydryluj, pokrój wzdłuż na cztery części. Na patelni rozgrzej masło dodaj cukier puder, przyprawy i wrzuć śliwki. Duś krótko do momentu uzyskania konsystencji dżemu. Podawaj kromki chałki z dżemem śliwkowym oprószone cukrem pudrem.

 SZAKSZUKA

  • Jajka, po jednym na osobę
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 czerwone papryki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
Pokrój cebule w piórka. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój na półmilimetrowe paski. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i duś ją aż będzie szklista. Dodaj czosnek, liście laurowe i kumin. Duś pod przykryciem 20 min. aż warzywa będą miękkie. Dodaj pomidory, koncentrat, natkę pietruszki i kolendrę. Gotuj jeszcze przez 20 min. bez przykrycia. Wyciągnij liście laurowe, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przenieś sos na patelnię. Rób w nim dziury, tak, aby widać było dno patelni i aby zmieściło się w niech jajko. Zrób ich tyle, ile chcesz podać porcji szakszuki, w każdej ma być jedno jajko. Postaw patelnię na niedużym ogniu, przykryj ją pokrywką i zapiekaj, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Szakszukę podawaj obficie posypaną natką pietruszki, kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem. W wersji de lux zapiecz ją z serem feta.

TOSTY Z DZIURKĄ
  • 2 jajka
  • 2 grube kromki chleba
  • 2 łyżki masła
  • bryndza
  • hummus
  • pomidor
  • dymka
Na patelni rozpuść masło. W kromkach wytnij nożykiem lub wyskub palcami dwie dziurki tak, żeby zmieściło się do nich jajko. Wrzuć kromki chleba na patelnię i zarumień z obu stron. Wbij po jajku do każdej dziurki w chlebie. Podsmaż kromki z jakiem po ok. 2 min z każdej strony. Zdejmij tosty z patelni posmaruj z jednej strony. Możesz położyć jeszcze ser na hummusie jaki lubisz, ja daję bundz. A wersji bez sera ułóż na hummusie plasterki pomidora i posyp dymką. A jak nie masz hummusu, a masz ser, to posyp serem. Koniecznie podawaj gorące.