SŁODKIE ŚNIADANIE MISTRZÓW

Łukasz Gąsiński – trener personalny i Ewa Brodnicka – mistrzyni świata w boksie proponują dziś śniadanie mistrzów na słodko!

 CZEKOLADOWE GOFRY JAGLANE

  • 2 jajka
  • 150g mąki jaglanej
  • 250ml mleka migdałowego
  • 20g gorzkiego kakao
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • zielone winogrona, borówki, jeżyny
  • masło orzechowe
Jajka mieszamy z mlekiem i łyżką oliwy.  W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.  Łączymy zawartość obu misek i dokładnie miksujemy. Nakładamy masę do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez około 5-6 minut.

OWSIANE PANCAKES Z KARMELEM DAKTYLOWYM
Pancakes:
  • 100g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 150g jogurtu greckiego
  • 1 banan
Karmel:
  • 200g daktyli suszonych bez pestek
  • 50g masła orzechowego
  • 50g odżywki białkowej czekoladowej
  • cynamon, sól himalajska
Wszystkie składniki na pancakes miksujemy blenderem ręcznym do powstania gładkiej masy. Powstałą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Przygotowujemy karmel. Namoczone wcześniej daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym i odżywką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

PEŁNOZIARNISTE MUFFINY O SMAKU SZARLOTKI
  • szklanka maki pełnoziarnistej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • wanilia
W naczyniu mieszamy mąkę, płatki owsiane, drobno pokrojone jabłko oraz przyprawy. W drugim naczyniu mieszamy jogurt i jajko, po czym zawartość obu misek mieszamy starannie ze sobą. Powstałą masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

OWSIANKA NA MLEKU MIGDAŁOWYM Z OWOCAMI
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 200g mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu
  • 50g daktyli suszonych bez pestek
  • 25g orzechów laskowych
  • 25g orzechów nerkowca
  • maliny, truskawki, borówki
  • kwiatki jadalne
Płatki owsiane wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę cynamonu i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Podawać z ulubionymi dodatkami jak np. owoce, syrop klonowy czy miód.