PYSZNE SZARLOTKI NA ZIMNO I NA CIEPŁO

Proste i smaczne szarlotki od Jurka Nogala, które zachwyca każdego podczas rodzinnych spotkań i nie tylko!

Salceson z jabłkami
  • jaja 4 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • szklanka olej 200 ml
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 4 łyżki
  • Jabłka 7 szt.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jabłka pokrój na grube kawałki. Ciasto nałóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskaj w nie jabłka. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach.

Szarlotka
Ciasto:
  • Mąka pszenna 400 g
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  • Cukier ok. 100 g
  • Jaja (żółtka) 4 szt.
  • Masło 150 g
  • Śmietana 18% 2 łyżki
Reszta:
  • Jabłka szara reneta 6-7 szt.
  • Jaja (białka) 4 szt.
  • Cukier 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Bułka tarta trochę
  • Cynamon
Maki wymieszaj z cukrem dodaj żółtka z jaj i miękkie masło, szybko wyrób ciasto i zawiń w folię, a potem włóż do lodówki na ok. godzinę. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij. Wymieszaj z odrobiną cynamonu. Ubij pianę z białek z cukrem i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 1/3 piany wymieszaj z jabłkami. Ciasto rozwałkuj albo rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj by zrobić boczki. Wierzch posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Nałóż jabłka a na wierzchu rozłóż resztę piany. Piecz około 40-45 minut 1 180 stopniach.

Odwrócony jabłecznik z grysikiem
  • Jabłka 4-5 szt.
  • Miód 2-3 łyżki
  • Cynamon troszkę
  • Kasza manna ok. 50 g
  • Mleko pół litra
  • Masło 50 g
  • Cukier 2 łyżki
  • Jaja 2 szt.
Zagotuj mleko ale zanim to zrobisz odlej pół szklanki i wymieszaj kaszę z tym mlekiem. Do gorącego mleka wlej gęstą kaszę i gotuj chwilkę mieszając. Jeśli kasza będzie za gęsta dolej trochę mleka. Dodaj cukier i masło a gdy lekko przestygnie wymieszaj z jajami. Jabłka pokrój w ósemki i smaż na patelni, jak się lekko zarumienią polej miodem i smaż chwilę. Wyłóż jabłka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp cynamonem a na wierzchu rozlej kaszę. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach.

RURY POZNAŃSKIE
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Mąka żytnia typ 1400 1 szklanka
  • Woda 75 ml
  • Amoniak 1 płaska łyżeczka
  • Śmietana 18% 2 łyżki
  • Jajo 1 szt.
  • Miód 120 ml
  • Cukier 60 g
  • Przyprawa do piernika 1/3 łyżeczki
Mąki wymieszaj z wodą, amoniakiem, śmietaną i żółtkiem. Miód rozpuść z cukrem i zagotuj a potem wymieszaj z przyprawą. Wlej miód cienkim strumieniem do mąki ciągle mieszając. Ciasto ma być dość miękkie. Jak wystygnie stwardnieje. Odstaw ciasto na pół godziny a potem rozwałkuj na ok. 3 milimetry. Powycinaj kwadraty 15x15 centymetrów. Posmaruj białkiem. Piecz 12 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i połóż na butelce od wina żeby się lekko wygięły.