ZIEMNIAKI W ROLI GŁÓWNEJ - jak je urozmaicić?

Krem z pieczonych ziemniaków z wędzonym twarogiem i popcornem z kaszy gryczanej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
  • koperek
  • wędzony twaróg
  • kasza gryczana
Ziemniaki obieramy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Kiedy ziemniaki się upieką dodajemy do bulionu i blendujemy na gładką masę. Kaszę gryczaną wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej i trzymamy kilkanaście sekund. Zdejmujemy, odcedzamy i kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Zupę krem nalewamy do miseczki, kruszymy twaróg i posypujemy popcornem z kaszy.

Pieczone bataty z awokado
  • 2 duże bataty
  • 3 awokado miękkie
  • papryczka chilli
  • limonka lub cytryna
  • pietruszka
  • cebula dymka
  • granat
Przekrój batata, ponacinaj w kratkę i polej olejem. Piecz przez około 20-25 minut w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika podważ batata, tak aby miąższ lepiej odchodził. Obierz i rozgnieć awokado. Dopraw pieprzem, solą, papryką i sokiem z cytryny. Na upieczonego batata nałóż pastę z awokado.

Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowo-szczypiorkowym
  • 6 dużych ziemniaków
  • suszony czosnek
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka
  • wędzona papryka
  • szczypiorek
  • oliwa
  • puszka białej fasoli
  • czosnek
  • mleko ryżowe
Gotujemy ziemniaki w mundurkach około 20 minut, tak aby w środku były jeszcze twarde. Wystudzone kroimy w łódeczki. W miseczce przygotowujemy marynatę, mieszamy olej z przyprawami. Przygotowaną marynatą nacieramy ziemniaki i wykładamy je na papierze do pieca i pieczemy w temperaturze 190 przez 15-20 min. Przygotowujemy dip czosnkowo - szczypiorkowy, blendujemy na gładką masę białą fasole, czosnek i przyprawy na koniec dodajemy oliwę i posiekany szczypiorek.