HINDUSKIE SMAKI cz. 2

  • 28 października 2018

 Gobhi ki Burji (jajecznica z kalafiora) 


 Składniki: 
1 kalafior (starty na tarce o małych oczkach) 
 2 pomidory (drobno pokrojone) 
2 ostre chilli (poszatkowane) 
pasta z imbiru i czosnku (2cm imbiru i 2 ząbki czosnku razem zblendowane) 
2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry 
1/4 łyżeczki asafetidy 
 1 łyżeczka kuminu w nasionach 
1/2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku 
1 łyżeczka kolendry w proszku 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1/2 łyżeczki Garam Masala 
sól wg uznania 
2 łyżki oleju lub masła klarowanego GHEE 

 Sposób przygotowania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy Asafetidę, kumin i kurkumę. Po chwili dodajemy świeże chilli, pastę z imbiru i kolendrę w proszku. Następnie pomidory i chilli w proszku. Mieszamy i pozostawiamy na ok. 3 min na gazie. Po tym czasie dodajemy kalafiora i sól, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na małym gazie na ok. 20min. Po tym czasie wyłączamy gaz, dodajemy Garam Masalę i posypujemy potrawę świeżą kolendrą. 

Chaat Patta Shimla Mirch - Podsmażana papryka z przyprawami 
 2 łyżki oleju/ lub masła klarowanego GHEE 
 1 łyżeczka nasion kuminu 
1 łyżeczka kurkumy 
1/4 łyżeczki czerwonego chilli w proszku 
1 łyżeczka mielonego kuminu 
 sól wg uznania 
3 papryki (zielona, czerwona i żółta) pokrojone w paski 
2 czerwone cebule pokrojone w piórka 
1 pomidor pokrojony w piórka 
świeża kolendra poszatkowana 

Sposób przygotowania: Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kumin, kurkumę i po chwili paprykę. Mieszamy i przykrywamy. Odczekujemy ok. 3 min i dodajemy mielony kumin, czerwone chilli w proszku i sól. Wszystko mieszamy ok. 1 min. Na koniec dodajemy cebulę i pomidor. Mieszamy wszystko dokładnie i przykrywamy na ok. 3 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i posypujemy świeżą kolendrą. 

Bhature 

Składniki: 
250g mąki pszennej 
40 ml naturalnego gęstego jogurtu 
 1,5 łyżki cukru 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
3 łyżki oleju odrobina ciepłej wody do wyrobienia ciasta 

 Sposób przygotowania: mieszamy wszystkie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej sprężystej masy. Powstałe ciasto przykrywamy i chowamy w ciemne i ciepłe miejsce na min. 2h ale najlepiej na 24h. Po tym czasie wałkujemy wydłużone cienkie placki i wrzucamy na głęboki rozgrzany tłuszcz. Obracamy w obie strony i kiedy powstanie "balonik" - delikatnie wyjmujemy.