CEBULA W ROLI GŁÓWNEJ cz. 3

Zupa cebulowa z pulpecikami  
Wywar
  • 2 Marchewki średniej wielkości
  • 2 Pietruszki średnie wielkości
  • 1 szt. seler duży
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 Por
  • 50 g świeżego lubczyku
  • ½ główki czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
Zupa
  • 7-8 białych cebul, pokrojonych w piórka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej + 1/2 łyżeczki do zasmażki
  • 250 ml cydru + 100 ml do zasmażki
  • Masło klarowane 80 g
  • Kolendra świeża
  • Tymianek świeży
  • Majeranek świeży
  • Sól i pieprz do smaku
Pulpeciki
  • 500 g mięsa łopatki wieprzowej mielonej
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Natka pietruszki
  • Kolendra świeża
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka słodka ½ łyżeczki
  • Olej do smażenia
Do podania
  • Tarta skórka z pomarańczy oraz natka pietruszki
Zupa
Do garnka 5 litrowego wlewamy 2,5 litra wody oraz wszystkie pozostałe składniki podane w przepisie, doprawiamy solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka. W  Garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w  piórek cebuli, dusimy. Mieszamy od czasu do czasu. Do  cebuli dodajemy pokrojone zioła. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej. Cebulę z przyprawami podsmażamy, dodajemy 250 ml cydru. Gdy cydr odparuje o połowę objętości, cebulę zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Mieszamy. Zupę gotujemy ok. 30-40 minut.

Pulpeciki
Mięso mielone przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy wszystkie przypraw oraz pokrojoną natkę pietruszki oraz kolendrę. Następnie za pomocą rąk dokładnie wyrabiamy mięso mielone z przyprawami. Wyrobioną masę z mięsa mielonego dzielimy na małe pulpety, które formujemy za pomocą rąk natłuszczonych odrobiną oleju i obtaczamy w  mące. Przygotowane pulpeciki smażymy na odrobinie oleju na patelni. Pulpeciki smażymy na złoty kolor. Wysmażone pulpeciki przekładamy na talerz.

Zupa
Na olej, który pozostał na patelni po smażeniu pulpecików, wrzucamy ½ łyżeczki mąki pszennej oraz dolewamy 100 ml cydru, mieszamy. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem oraz cukrem. Gotujemy w celu odparowania wina. Następnie mąkę z cydrem dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Ponownie doprawiamy zupę niewielką ilością soli, mielonego białego pieprzu i cukru. Na samym końcu dodajemy niewielką ilość posiekanego czosnku. Chwilę gotujemy. Do miseczki wlewamy zupę cebulową. Do zupy wrzucamy kilka wysmażonych pulpecików. Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz niewielką ilością startej na tarce skórkę z pomarańczy.

Cebularze z boczkiem i szpinakiem oraz dojrzewającym serem kozim z makiem
Składniki na 12 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 15 g drożdży suchych
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na około 90 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Piec w temperaturze 180st. C przez 20 - 25 minut. Po  wyjęciu posypać serem kozim.

Nadzienie cebulowo - makowe:
  • 500 g cebula
  • 300 g boczku
  • 300 g szpinaku
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
Pokrojoną cebulę oraz boczek i szpinak wrzucamy na gorący olej. Dusimy, a na koniec dodajemy szpinak oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mak.
 
Cebula faszerowana kaszanką
  • 400 g kaszanki
  • 200 g Dyni
  • 100 g Jabłka
  • 6 średnich czerwonych cebul
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 50 g orzechów laskowych w miodzie do posypania
  • 2 ogórki konserwowe do posypania
Cebule obierz, odetnij z nich górę, wydrąż środki i posiekaj je. Kaszankę obierz, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim wydrążoną ze środka cebuli część oraz dynię i jabłko, aż się zrumieni. Dodaj kaszankę, smaż razem jeszcze 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Wydrążone cebule faszeruj kaszanką z cebulą i pieczemy w piecu w temp 185 przez 15 min. Podawaj natychmiast. Przed podaniem posyp orzechami laskowi w miodzie i natką pietruszki i ogórkiem kiszonym.