PRZEPISY NA 100-LECIE NIEPODLEGŁOŚCI - żurek na wędzonce

 Żurek na wędzonce gotowany na kwaśnym mleku

Składniki dla 6 osób:
  • bulion warzywny 600 ml
  • zakwas do żurku 0,5 litra
  • maślanka 100 ml
  • boczek wędzony 0,2 kg
  • kiełbasa biała 0,3 kg
  • cebula 1 szt. 
  • jaja świeże 3 szt.
  • borowik marynowany 0,05 kg
  • krem chrzanowy 0,05 kg
  • śmietana 30% 100 l
  • majeranek suszony 
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • czosnek 4-6 ząbków
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
Ugotować bulion warzywny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz zakwasu do żurku. Dodać kiełbasę białą. Lekko gotować. Boczek i cebulę przesmażyć. Dodać do żurku. Dodać pozostałe składniki: maślankę, krem chrzanowy, śmietanę, drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać marynowanego borowika oraz natkę pietruszki. 
 
Pierś z gęsi pieczona z jabłkiem łąckim, z mini gołąbkami z kaszy
Składniki dla 6 osób: 
  • Pierś z gęsi 4 szt.​
  • Sok jabłkowy 0,2 litry 
  • Jabłko łąckie 2 szt.
  • Gruszka 2 szt.
  • Czerwone wino 0,2 litra
  • Kapusta włoska 1 szt. mała
  • Kasza gryczana 0,3 kg
  • Cebula biała 2 szt.
  • Miód 3 łyżki
  • Borowik świeży 10 szt. 
  • Czosnek 1 główka
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Masło 100g
  • Kurkuma 2 g
  • Majeranek 2 g
  • Sól, pieprz
Skórę z gęsi ponacinać. Po nacierać rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, solą pieprzem. Odstawić na 24h. Smażyć na zimnej patelni od strony skóry około 5 minut z każdej strony. Następnie piec w piekarniku na 200 stopni C przez około 10-15 minut. Z jabłka zrobić tzw. ósemki. Smażyć na maśle, lekko przyprawić kurkumą, solą, pieprzem i majerankiem zalać sokiem jabłkowym. Redukować do prawie całkowitego odparowania. Podsmażyć na złoty kolor. ​Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne. Gotować w czerwonym winie oraz miodzie do miękkości.  Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Cebulę i czosnek przesmażyć na maśle, dodać borowiki oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Liście z kapusty z parzyć. Faszerować powstałym farszem. Zawijać jak gołąbki. Dusić do miękkości. 

Polski sernik z sosem malinowym
Składniki dla 6 osób:
  • Malina mrożona 200g
  • Biszkopty 150g
  • Masło 1 łyżka 
  • Twaróg 350g
  • Śmietana 36% 100 ml
  • Jaja 2 szt. „0”
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Laska waniliowa 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżeczka 
Kokilki smarujemy masłem. Obkładamy papierem do pieczenia. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem. Wysypujemy dno kokilek. Twaróg mielimy i łączymy z cukrem pudrem, z ziarnami laski waniliowej oraz mąką ziemniaczaną. W przypadku zbyt suchej masy należy dodać śmietanę 36%. Wykładamy kokilki powstałą masą. Pieczemy około 20 minut w 1800C. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem malinowym. 
Sos malinowy:
Malinę mrożoną gotować z dodatkiem cukru. Gotować aż całość zredukuje się o połowę. Przecedzić przez sitko aby pozbyć się pestek.