JAK ZROBIĆ PIEROGI IDEALNE? - pieczone pierogi z kapustą

 Pieczone pierogi z kapustą

Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Jajo 2 szt.
  • Masło 50 g
  • Woda 250 ml
  • Drożdże, pół kostki
  • Sól
Farsz:
  • Kapusta biała, pół główki
  • Grzyby suszone, kilka szt.
  • Jaja 2-3 szt.
  • Orzechy włoskie lub laskowe 100 g
  • Masło 1 łyżka
  • Sól, pieprz, koper włoski
Na noc namocz grzyby. W wodzie z odrobiną cukru rozczyń drożdże. Roztop masło i ostudź. Mąkę wymieszaj z wodą, jajem i żółtkiem. Na koniec dodaj masło i wyrób elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godz. Kapustę poszatkuj drobno i posól, odciśnij i podduś z posiekanymi grzybami 15 minut. Ostudź i zmiel w maszynce albo posiekaj. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni, wyłącz gaz i dodaj masło. Jaja ugotuj na twardo i posiekaj. Teraz wszystko wymieszaj i dopraw.
Ciasto rozwałkuj, powycinaj kółka, nałóż farsz, zlep brzegi i gotowe pierogi odstaw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż lekko podrosną. Posmaruj białkiem. Piecz 20 minut w 180 stopniach. Podaj z okrasą z cebuli albo ze śmietaną.

Pierogi z bryndzą i kaszą z gór
Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Ziemniak mały 1 szt.
  • Woda ok. 250-280 ml
  • Jajo 1 szt.
Farsz:
  • Kasza gryczana biała 300 g
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Bryndza 200 g
  • Boczek wędzony 100 g
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Konfitura ze śliwek, śmietana
Ziemniaka ugotuj i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z wodą i jajem, dodaj mąkę i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na pół godziny. Jeśli będzie za luźne dodaj trochę mąki. Kaszę ugotuj na sypko i wymieszaj z bryndzą i posiekana cebulą podduszoną na maśle oraz kawałeczkami boczku, dopraw.
Ciasto rozwałkuj, powycinaj kółka, nałóż farsz i smaż w rozgrzanym oleju aż się przyrumienią. Podaj ze śmietaną i z konfiturą ze śliwek.

Pierogi z wołowiną i rosołem
Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Woda 300 ml
Farsz:
  • Antrykot wołowy mielony 500 g
  • Masło 3 łyżki
  • Cebula 2 szt.
  • Mięta kilka listków
  • Natka pietruszki garść
  • Sól, pieprz
  • Musztarda ostra, świeża kolendra, śmietana
Mąkę wymieszaj z bardzo ciepłą wodą, wyrób gładkie ciasto i odstaw aż wystygnie. Posiekaj cebulę i przesmaż na maśle, dodaj posiekane zioła. Wszystko wymieszaj z mięsem i dopraw.
Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka i nałóż farsz. Gotuj w osolonej wodzie. Podaj z musztardą, jeśli lubisz posyp kolendrą lub zjedz ze śmietaną.