PAPRYKA NAJLEPIEJ SMAKUJE JESIENIĄ - PASTA PAPRYKOWA

 Pasta paprykowa

  • 3 papryki,
  • ½ cebuli,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 100g kaszy jaglanej,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 3 łyżki sosu sojowego
Paprykę upiecz w piekarniku w temperaturze 240 stopni. Gdy skórka zacznie odchodzić, wyjmij ją z piekarnika i zdejmij skórkę do końca. Kaszę jaglaną ugotuj w proporcjach 1:2. Na patelni, na oliwie, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj obraną ze skórki i pokrojoną paprykę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Całość duś przez około 5 minut następnie pozostaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Połącz całość z kaszą jaglaną i zmiksuj blenderem, tak żeby były wyczuwalne kawałki warzyw oraz kaszy.

Muffinki paprykowe
  • szklanka mąki (typ 650),
  • łyżeczka sody,
  • ½ szklanki mleka 2%,
  • jajko,
  • ½ średniej wielkości cebuli,
  • ½ papryki zielonej,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ⅓ trójkąta chudego, białego sera,
  • garść kaparów,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • ¾ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
Mąkę wymieszaj z sodą, jajkiem, mlekiem i przyprawami następnie dodaj cebulkę podsmażoną na patelni, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokruszony biały ser oraz kapary. Całość wymieszaj i porozkładaj równomiernie do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 35 minut.

Laksa z papryką i krewetkami
przepis na 4 porcje
laksa:
  • 2 łodygi trawy cytrynowej,
  • 2 łyżki pasty sambal oelek (pasta z papryczek chili),
  • 150g szalotek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kawałek imbiru (5 cm),
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 10 suszonych liści curry,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mała puszka mleczka kokosowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
dodatki:
  • mała zielona papryka,
  • mała czerwona papryka,
  • 150g krewetek tygrysich,
  • makaron ryżowy,
  • kiełki fasoli mung
bulion:
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 1 cebula,
  • 2 litry wody,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 4 gałązki natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine.
Bulion: marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, opłucz i włóż do garnka. Dolej wodę i całość zagotuj. Następnie dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, natkę pietruszki oraz oliwę.
W międzyczasie, nieobraną cebulę połóż na palniku kuchennym i opalaj ją ogniem przez 2 minuty. Następnie dodaj ją do bulionu, który gotuj około 1h. Po ugotowaniu, poczekaj aż bulion wystygnie, odcedź warzywa i dodaj go do zupy. przepis na laksę: trawę cytrynową obierz ze zdrewniałych, suchych i mniej aromatycznych części, pokrój ją i wrzuć do blendera kubkowego. Dodaj łyżeczkę soli, imbir obrany ze skórki i pokrojony w kostkę, szalotkę pokrojoną w kostkę oraz pastę sambal oelek. Całość zmiksuj na pastę. Na oleju rzepakowym, w garnku, podsmaż wcześniej przygotowaną pastę. Dodaj cztery szklanki bulionu, puszkę mleczka, liście curry, kolendrę, sos sojowy. Całość gotuj przez kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj krewetki i pogotuj jeszcze przez dwie/trzy minuty. Zupę podawaj z papryką pokrojoną w słupki, makaronem ryżowym oraz kiełkami fasoli mung.