ŚLIWKI W ROLI GŁÓWNEJ - kurczak duszony ze śliwkami

 Śliwki zapiekane pod kruszonką z kremem mascarpone

Śliwki:
  • 1 kg fioletowych śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych, drobnych
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Krem mascarpone:
  • 2 żółtka z jajek kl. 0
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 350 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • + Świeża mięta do dekoracji
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Wymieszaj owoce z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z płatkami i cukrami. Dodaj posiekane zimne masło i wyrób kruszonkę. ½ kruszonki wysyp na dno formy, ułóż śliwki i posyp resztą kruszonki. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Podawaj na gorąco lub zimno z kremem mascarpone. Krem: żółtka ubij na puszysty kogel-mogel z cukrami nad miską lub garnkiem z gotującą się wodą. Puszyste wymieszaj z serkiem (powinien mieć temp. pokojową). Wstaw do lodówki na czas pieczenia się ciasta.

Kurczak duszony ze śliwkami i pomidorami
Składniki na 4 porcje:
  • 8 pałek z kurczaka
  • 700 g fioletowych śliwek
  • 1 słoiczek pędów bambusa (ok. 2/3 szklanki po osączeniu)
  • 500 ml gładkiego przecieru pomidorowego - passaty
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 200 g ryżu
  • 1 pęczek zielonej cebulki dymki
  • Sezam do posypania
Pałki natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem. Śliwki umyj i wypestkuj. Owoce pokrój na ćwiartki. W garnku rozgrzej tłuszcze. Na rozgrzane, wrzucaj partiami kurczaka, gdy wszystkie pałki będą przysmażone, polej je miodem i posyp papryką. Przesmaż i wrzuć śliwki. Smaż chwilę – 3-4 minuty, po czym wlej pomidory, wrzuć pędy bambusa, listki tymianku, liście laurowe i duś kurczaka do miękkości – ok. 30-40 minut. Pod koniec gotowania dopraw danie solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane dymką i sezamem.

Słodkie bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ok. 15 bułeczek
  • 500 g mąki tortowej typ 400/450
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g drożdży świeżych /10 g suszonych
  • 4 żółtka, najlepiej z jajek kl.0
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 ml mleka
Dodatkowo:
  • ok. 1 kg fioletowych śliwek, np. prezydent
  • 2 łyżki cukru z wanilią
Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku – 36 stopni. Do roztworu dodaj cały cukier i 100 g (1/5 ) mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 10 minut, do podwojenia objętości. Masło stop. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej zaczyn i żółtka. Wyrabiaj ciasto, a gdy się połączy, wlewaj masło, ciągle je wyrabiając. Gdy ciasto będzie elastyczne (po ok. 10 minutach wyrabiania) przełóż je do miski i szczelnie owiń ściereczką. Następnie, odstaw do podwojenia objętości na 30-60 minut. Czas wyrastania ciasta jest zależny od temperatury otoczenia. W międzyczasie śliwki umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiartki lub na połówki – to zależy jak duże są Twoje śliwki. A z reszty podanych składników przygotuj kruszonkę – szybko wyrób ją palcami w dużej misce. Gotowe ciasto zwiń w kulę, w międzyczasie lekko je wyrób, po czym podziel na 15 części (kulkę pokrój tak jak tort – dzięki temu bułeczki będą identycznej wielkości.) Porcje ciasta uformuj w okrągłe bułeczki, na ich środku ułóż śliwki, ułóż na blaszce do pieczenia i solidnie posyp kruszonką. Piecz w 170 stopniach przez 20-25 minut, aż ładnie się zezłocą. Podawaj na gorąco lub na zimno – są idealne na drugie śniadanie do szkoły dla dzieciaków lub rodzinny podwieczorek.