Kiszonki na zdrowie - kiszona cukinia

Kiszonki maja wiele właściwości odżywczych - jak ukisić dynię i cukinię i co przygotować z kiszonek? O tym Aneta Łańcuchowska

 Zupa ogórkowa 

przepis na 4 miski 
  • 700g ogórków kiszonych,
  • 500g piersi z kurczaka, 
  • 500g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • ziele angielskie, 
  • 5 liści laurowych, 
  • pieprz, 
  • koperek,
  • ¼ szklanki mleka 2%.
Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę również obierz i pokrój  w kostkę. Do garnka włóż mięso, ziemniaki, opaloną na ogniu cebulę oraz warzywa. Całość zalej trzema litrami zimnej wody i zagotuj z zielem angielskim i liściem laurowym, aż do miękkości ziemniaków. Następnie dodaj starte na tarce ogórki, całość pogotuj jeszcze chwilę i dodaj mleko oraz świeżo-siekany koperek. 

Bigos 
przepis na 1 porcję 
  • 1½ szklanki kiszonej kapusty, 
  • wędzony filet z kurczaka, 
  • pierś z kurczaka, 
  • mała cebula, 
  • kilka suszonych lub świeżych grzybów (np. prawdziwki, kozaki), 
  • 2 suszone śliwki,, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • przyprawy: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, 
  • sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku.
Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem z liściem laurowym i zielem angielskim przez około 20 minut. Świeżego kurczaka pokrój, dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podsmaż go razem z cebulą na oliwie. Na patelnię dorzuć pokrojonego, wędzonego kurczaka. Dodaj drobno-posiekane grzyby i przekrojone na pół śliwki. Całość przełóż do garnka z kapustą i dodaj przecier pomidorowy. Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut. Na koniec bigos dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Kiszona dynia 
  • 2 kg dyni,
  • 1½ litra wody,
  • 250g soli,
  • 70g oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno, 
  • 2 laski cynamonu,
  • 15 goździków.
Zagotuj wodę z solą i przyprawami, gotuj ją przez 10 minut. Następnie odcedź ją i wystudź. Dynię pokrój na kawałki. Zalej ją w słoiku aromatyczną wodą, a następnie zalej ją olejem. Po 3-5 tygodniach, dynia jest gotowa do jedzenia. 

Kiszona cukinia
  • 2kg cukinii,
  • 1½ wody,
  • 250g soli, 
  • 5 centymetrowy kawałek imbiru,
  • 2 ostre papryczki chili.
Cukinię umyj i pokrój w plastry, poukładaj ją w słoiku, a następnie dodaj imbir i papryczkę chili. Wodę z solą zagotuj, wystudź i zalej nią cukinię z dodatkami. Po tygodniu cukinia jest gotowa do jedzenia.