Jednogarnkowe dania idealne na jesień - dorsz z kaszą bulgur

Dziś w kuchnia PnŚ jednogarnkowe dania na jesienną słotę: pierś z kaczki z kaszą gryczaną i grzybami oraz dorsz z kaszą bulgur z czosnkiem i serem fetą. Jurek Sobieniak powie też trochę o kaszach i doradzi jakie rodzaje kasz pasują do określonych potraw.

 PIERŚ Z KACZKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

  • 300g kaszy gryczanej
  • 1 cebula czerwona
  • 30g suszonych grzybów
  • 400g piersi z kaczki
  • Tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz
  • Woda 400ml
Pierś pozbawiamy skóry, kroimy w plastry, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 20 min Skórę smażymy wytapiając tłuszcz na którym szklimy cebulę z czosnkiem 3 min i dodajemy tymianek oraz kaszę mieszając dusimy 3-4 min, dodajemy przemielone grzyby i zalewamy wodą dusimy do odparowania, dodajemy pokrojoną w plastry pierś z kaczki, całość dusimy na wolnym ogniu 10min. Podajemy z posiekaną natką.

DORSZ Z KASZĄ BULGUR Z CZOSNKIEM I SEREM FETĄ
  • Bulgur 300g
  • 300g marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu
  • 1/2 doniczki kolendry
  • 1/3 strączka chilli
  • Pieprz
  • Czosnek 2 ząbki
  • 200g polędwicy z dorsza
  • 500ml wody
  • 20 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 200g sera feta
Marchew obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy we wrzątku 3 min następnie cedzimy i mieszamy z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, koncentratem i posiekanym chilli. Kaszę prażymy na suchej patelni z posiekaną cebulą 3-4 min, zalewamy wodą, dodajemy pastę pomidorową i dusimy pod przykryciem 15 min. Dorsza kroimy w kostkę 2 na 2 cm, nacieramy roztartym czosnkiem dodajemy do kaszy delikatnie mieszamy i dusimy 7-8min. Gotowy bulgur podajemy z posiekaną kolendrą, szczypiorem i tartą fetą.