Tani obiad w kuchni PnŚ - krem z kukurydzy

Dziś w kuchni PnŚ gotuje ekipa programu „Zakupy pod kontrolą” - Małgorzata Krupa i Dariusz Kuźniar. Zdradzą nam jak jak kontrolować kuchenne zakupy, by nie przepłacać i by było smacznie,a przy okazji przygotują tani obiad: zupę krem z kukurydzy, roladki z tortilli z pastą jajeczną i ogórkiem oraz ptasie mleczko.

 Zupa krem z kukurydzy

Składniki (2-4 porcje):
  • Kukurydza, 2 szkl.
  • Masło, 2 łyżki
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Curry, 1 łyżeczka
  • Imbir, 1 łyżeczka
  • Chili, ½ strączka
  • Bulion warzywny, 500 ml
  • Śmietanka 30%, 1/3 szkl.
  • Sól, pieprz do smaku
W dużym garnku roztop masło, wrzuć na niego imbir, curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Przesmaż przyprawy przez około minuty, dodaj ziarna kukurydzy i podsmaż je ok. 5 minut. Kukurydzę zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Zupę przelej do blendera i zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i ogórkiem
Składniki (2-4 porcji):
  • Tortilla pszenna, 2 sztuki
  • Jajko, 2 sztuki
  • Majonez, 1 łyżka
  • Kremowy serek, 2 łyżki
  • Musztarda, 1 łyżka
  • Koperek, 3 gałązki
  • Świeży ogórek, kawałek 10 cm
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i posiekaj w drobną kostkę. Ogórka obierz ze skórki i również posiekaj w drobną kostkę. Posiekane składniki przełóż do miski, dodaj do nich majonez, musztardę i kremowy serek. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastę rozsmaruj na tortillach, zawiń roladki i pokrój na porcje. Każdą porcję zepnij wykałaczką.

Ptasie mleczko
Składniki (10 porcji):
  • Jajka, 3 sztuki
  • Masło, 150 g
  • Cukier, 1 szkl.
  • Mleko, 400 ml
  • Żelatyna, 2 łyżki
  • Kakao, 2 łyżki
  • Galaretka owocowa, 1 torebka
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.
Mleko wymieszaj z żelatyną w rondelku. Podgrzewaj mleko na małym ogniu, mieszaj aż żelatyna się rozpuści, nie gotuj mleka.
Białka ubij na sztywno. W osobnej misce utrzyj miękkie masło, żółtka i cukier. Do masy dodaj ubite białka oraz wystudzone mleko. Delikatnie wymieszaj i podziel masę na dwie części. Jasną masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch, wstaw do lodówki, aby stężała. Do drugiej masy dodaj kakao, zmiksuj krótko i wyłóż na jasną masę. Ciasto wstaw do lodówki. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, wystudź i wylej na ciasto. Ptasie mleczko przechowuj  w lodówce.