POMYSŁY NA PROSTE DANIA Z DYNI - dyniowa pasta na kanapki

 Dyniowa sałatka z fetą i orzechami brazylijskimi

  • 200g dyni piżmowej
  • 2 świeże figi
  • 250g fety greckiej
  • ½ średniej wielkości czerwonej cebuli
  • garść orzechów brazylijskich
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • rukola
  • pieprz
Dynię piżmową obierz ze skórki, pokrój w bardzo drobną kostkę i gotuj na parze przez około 10 minut następnie odcedź ją dokładnie i obsmaż na łyżeczce oliwy z oliwek. Do miski wrzuć umytą rukolę, dodaj pokrojone figi, wystudzoną dynię, pokrojone orzechy brazylijskie, posiekaną cebulę oraz fetę. Całość przypraw oliwą z oliwek, octem balsamicznym i pieprzem.

Dyniowa pasta do kanapki
  • ¼ dyni hokkaido
  • łyżeczka sosu sojowego
  • imbir wg. uznania
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z cytryny lub limonki
  • pieprz
  • łyżeczka mielonej kolendry
Dynię wraz ze skórką ugotuj na parze, a następnie zblednuj na gładką masę wraz z przyprawami.

Dyniowe curry z rybą i mleczkiem kokosowym
  • filet z dorsza (200g)
  • dynia hokkaido (400g)
  • mała czerwona cebula
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2  szklanki bulionu warzywnego
  • kolendra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ryż brązowy
składniki na bulion warzywny:
  • 2 marchewki, pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
Na łyżce oleju rzepakowego podsmaż cebulę następnie dodaj dwie łyżki czerwonej pasty curry, mleczko kokosowe oraz bulion warzywny. Wszystko razem wymieszaj i dodaj rybę oraz dynię. Całość duś do momentu ugotowania dyni i zredukowania płynu. Danie zjedz z brązowym ryżem i świeżą kolendrą. 
Przygotowanie bulionu warzywnego: Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, opłucz i włóż do garnka. Dolej wodę i całość zagotuj. Następnie dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, natkę pietruszki oraz oliwę. W międzyczasie, nieobraną cebulę połóż na palniku kuchennym i opal ją ogniem przez dwie minuty. Następnie dodaj ją do bulionu, który gotuj ok. 1h.