BURAK NA SŁODKO I SŁONO - barszcz czerwony

 Batoniki amarantusowe z burakiem  

  • 300g daktyli
  • ¾ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki kakao
  • garść posiekanych migdałów
  • łyżeczka cynamonu
  • torebka chipsów buraczanych (18g)
Daktyle zmiksuj z odrobiną wody w malekserze (dodaj taką ilość wody, jaka będzie niezbędna do zmielenia i uzyskania gęstej masy). Następnie dodaj posiekane migdały, pokruszonego suszonego buraka, kakao, cynamon oraz amarantusa. Ręką wymieszaj całość i zacznij formować batoniki. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce.

Barszcz czerwony z fasolą, indykiem i fetą 
(przepis na 4 porcje)
  • ½ puszki fasoli czerwonej,
  • 150g piersi z indyka
  • 3 cebule
  • 8 pieczarek
  • 2 marchewki
  • mała pietruszka
  • 6 buraków
  • garść migdałów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz
  • oliwa
dodatkowo: 
  • feta do dekoracji.
Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem następnie dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki i dalej smaż mieszając. Marchew, pietruszkę i buraki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę wrzuć do garnka, chwilę razem smaż, a następnie dodaj bulion, pokrojonego indyka i przyprawy. Całość gotuj przez ok. 45 minut następnie dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane migdały i fasolę z puszki przepłukaną pod bieżącą wodą. Gotowy barszcz na talerzu udekoruj fetą.

Komosa z burakiem i konfiturą z czarnej porzeczki 
przepis na 2 porcje
  • 100g komosy ryżowej
  • 4 buraki
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • garść migdałów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
konfitura porzeczkowa: 
  • 3 garście mrożonych czarnych porzeczek
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • natka pietruszki
Komosę ryżową ugotuj w proporcjach 1:2.
Marchewkę, pietruszkę i buraka obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie ugotuj na parze do miękkości. Na patelni rozmroź porzeczkę gdy już będzie miękka, dodaj 2 łyżeczki ksylitolu i duś do momentu kiedy sos zgęstnieje. Warzywa i owoce połącz z komosą dodaj odrobinę soli i  pieprzu. Danie podawać z konfiturą z czarnej porzeczki oraz posypane natką pietruszki.