Gwiazdorska kuchnia - „Korona królów” - puszyste placki

Gwiazdorska kuchnia PNŚ, a w niej rządzi Karina Seweryn, czyli serialowa Egle z „Korony Królów” oraz Jurek Sobieniak…

Mielone inaczej
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 300g łopatki wołowej
  • 1 pęczek kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryk
  • 500g ryżu basmati  
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżecki curry
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorki
  • 3 cytryny
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 min. i odcedzamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę razem z cebulą, czosnek ucieramy z solą, kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z mieszanką mięsa do uzyskania lepkiej jednolitej masy. Z masy formujemy kulki i grillujemy na teflonowej patelni 2,5 min. Następnie przewracamy i dopiekamy z drugiej strony. Jajka mieszamy z curry i szczypiorem, smażymy jajecznicę, następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gotowy ryż podajemy z kotletami i cząstkami świeżej cytryny.

Puszyste placki
  • 300g mąki krupczatki
  • 400g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml mleka opcjonalnie
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie smażymy małe placki na suchej teflonowej patelni. Podajemy z kremem bananowym, sosem kakaowym i dżemem porzeczkowym.  

Sos:
  • 100g kakao
  • 30g masła
  • 250ml mleka
  • 100g cukru
Wszystkie składniki mieszamy, grzejemy w rondlu, na koniec dodajemy masło.

Krem:
  • 300g jogurtu bałkańskiego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 dżem porzeczkowy
Banany trzemy na tarce i mieszamy z jogurtem.

Deser piankowy
  • 500g borówek
  • 1 chałka
  • 350 ml mleka
  • 4 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g kwaśnej śmietany 22%
Chałkę kroimy w kostkę, jajka mieszamy z mlekiem, borówki mieszamy z cukrem. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wylewamy na patelnię. Rączkę patelni owijamy folią aluminiową i zapiekamy zawartość w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.