PRZEPISY NA DANIA Z CUKINII - ciasto czekoladowe

Pasta do pieczywa z cukinii i fasoli 
  • duża cukinia (400g), 
  • puszka białej fasoli,
  • ½ ząbku czosnku,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • łyżeczka mielonej kolendry, 
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.
Cukinię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury  200 C przez 20 minut. Upieczoną cukinię wystudź i odciśnij z niej nadmiar wody. Cukinię połącz z białą fasolą, którą wcześniej przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj czosnek i całość zblenduj. Na koniec dodaj przyprawy i wymieszaj. Pasta smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce.

Curry z cukinii z marchewką 
  • 200g piersi z indyka,
  • duża cukinia (400g),
  • 2  duże marchewki, 
  • szklanka przecieru pomidorowego, 
  • ⅓ puszki mleczka kokosowego, 
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki płatków papryczki chili, 
  • ⅓ szklanki orzechów nerkowca,
  • 7 liści kafiru,
  • 1  łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1  łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • ryż brązowy.
Na łyżeczce oleju upraż posiekany czosnek wraz z płatkami papryczki chili, orzechami nerkowca, liśćmi kafiru, nasionami kopru włoskiego i kolendrą następnie, po 5 minutach, dodaj pokrojonego w drobną kostkę indyka. Indyka obsmaż z obu stron, dodaj cukinię i marchewkę oraz przecier pomidorowy i mleczko kokosowe, duś wszystko razem przez 15 minut. Po 10 minutach duszenia zdejmij pokrywkę, żeby nadmiar wody odparował i sos zgęstniał.  Danie fantastycznie smakuje z brązowym ryżem.

Ciasto czekoladowe z cukinią i nektarynką
  • 3 jajka,
  • 1½ szklanki mąki żytniej razowej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • ½ szklanki ksylitolu,
  • duża cukinia (440g),
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • garść rodzynek,
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady.
W misce zmiksuj jajka z ksylitolem, aż powstanie puszysta masa następnie dodaj olej i jeszcze raz całość zmiksuj. Do miski dodaj cukinię startą na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj i zacznij dodawać pozostałe składniki cały czas miksując. Pod koniec dodaj rodzynki  i posiekaną czekoladę i wymieszaj wszystko łyżką. Przygotowane ciasto wylej do prostokątnej brytfanki. I ułóż na nim pokrojoną wzdłuż nektarynkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 45 minut. Ciasto fantastycznie smakuje z łyżką jogurtu naturalnego lub greckiego.