Polska zdrowa kuchnia - kisiel porzeczkowy

Dziś kolejna odsłona cotygodniowego cyklu “Polska smakuje”. A czym smakuje latem? Owocami i warzywami oczywiście

 Dżem wiśniowo-malinowy

  • 500 g wiśni
  • 500 g malin
  • 2 łyżki pektyn
  • 500 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
Wiśnie myjemy, drylujemy dodajemy do nich maliny i zasypujemy połową cukru. Odstawiamy na 30 minut aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie wstawiamy na nie duży i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Dosypujemy cukier wanilinowy i 150 g cukru gotujemy nadal. Na koniec mieszamy pektyny z pozostałym cukrem dodajemy do dżemu i gotujemy mieszając kolejne 5 minut. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni na 15 minut.

Kisiel porzeczkowy ze śmietanką
  • 500 g czarnych porzeczek
  • Ok. 1 lita wody
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Do podania:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Białe i czerwone porzeczki do podania
Porzeczki myjemy, obieramy i przerzucamy do rondelka. Dodajemy cukier, zalewamy 750 ml wody i dotujemy do czasu aż owoce zmiękną i puszczą mnóstwo soku. Następnie przecieramy całość przez sitko, pulpę po porzeczkach możemy zamrozić do innego deseu, natomiast resztę ponownie wstawiamy do podgrzania. W trakcie w pozostałej wodzie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do podgrzewanego soku. Ciągle mieszając gotujemy ok. 3 minut. Rozlewamy do pucharków i odstawiamy. W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kisiel dekorujemy śmietanką i porzeczkami. 

Młoda kapustka z kiełbasą surową polską i koperkiem
  • 1 mała główka kapusty młodej
  • 3 kiełbasy surowe polskie
  • 1 duży pęczek koperku
  • Mąką
  • Masło
  • Cukier
  • Sól, pieprz
  • Ew. 1 łyżka octu
  • Do podania:
  • Młode ziemniaki
Kiełbasę parzymy w wodzie ok. 20 minut, następnie wyławiamy ją i do wody spod kiełbasy wkładamy poszatkowaną kapustę. Uzupełniamy w razie potrzeby wodę, tak by sięgała do ok. 2/3 wysokości kapusty, na wierzch kładziemy łodygi koperku. Gotujemy do miękkości, w tym czasie kroimy kiełbasę na plastry i podsmażamy na osobnej patelni. Ściągamy ją i na tej samej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła i jak się rozpuści przesmażamy na nim 2 łyżki mąki, robiąc jasną zasmażkę. Razem z kiełbasą, drobno pokrojonym koperkiem dodajemy do kapusty. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku i serwujemy z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Szakszuka po Polsku
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka miodu
  • Ew. szczypta cynamonu
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • 4-6 jaj
  • Do podania:
  • Szczypiorek i nać pietruszki
  • bagietka
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, boczek kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżki masła, wrzucamy cebulę i boczek, doprawiamy solą i przesmażamy chwilę aż cebulą zmięknie a boczek się przyrumieni. Dodajemy czosnek, krótko podgrzewamy i dodajemy pomidory. Dusimy całość ok. 15 minut, następnie odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy całość solą, miodem, pieprzem i cynamonem. Robimy gdzie nie gdzie wgłębienia, w które wbijamy jaja, lekko je solimy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy do czasu aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne. Podajemy z pieczywem i drobno poszatkowanym szczypiorkiem i pietruszką.