ŚLĄSKIE ŚNIADANIA W NOWEJ ODSŁONIE - boczek w 3 odsłonach

Mateusz Guncel to młody kucharz ze Śląska. Dziś proponuje kuchnię regionalną w nowoczesnym wydaniu

Omlet Francuski
  • 10 jaj
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 100g sera pleśniowego
  • 100g sera gouda
  • 100g sera camambert
Jajka roztrzepujemy na Kogel-mogel. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sery  ścieramy na tarce, następnie dobrze je mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nasze jaja, na małym ogniu delikatnie ścinamy jajko. Wrzucamy ser i zaczynamy zwijac nasz omlet w rulon. Na końcu posypujemy szczypiorem.

Sushi naleśniki 
  • 1l mleka
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • czarny barwnik
  • 1 avocado
  • kilka bananów
  • łyżka kakao
  • miód
Jaja, mleko, mąkę i wodę mieszamy na ciasto dodajemy barwnik. Avocado obieramy, dodajemy banana kakao i miod blendujemy. Naleśniki smażymy. Następnie całe banany układamy na naleśniku smarujemy nasza fit kremem czekoladowym. Kroimy w krążki.
 
Boczek w 3 odsłonach 
  • 200g boczku w plastrach
  • 1 gruszka
  • 2 śliwki
  • 3 ogórki kiszone
  • 100 ml wody z kapusty kiszonej
  • 20 g agaru
  • sos sojowy
  • olej
Plastry boczku marynujemy w sosie sojowym, następnie układamy na nich owoce oraz ogórek. Pieczemy w 180 st. C przez 15 min. Sok z ogórków wlewamy do garnka, gotujemy i dodajemy Agar. Następnie wciągamy w strzykawkę i skraplamy to do oleju w ten sposób tworząc kawior.