PAPRYKOWO-MARCHEWKOWY ZAWRÓT GŁOWY

Smażona papryka z pietruszką i kotletami
  • Papryka długa słodka 5 szt.
  • Sól
  • Olej
Salsa:
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Lubczyk kilka liści
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chilli 1 szt.
  • Sok z jednej cytryny
  • Oliwa
Kotlety:
  • Mięso mielone wołowe lub wieprzowe 400 g
  • Cebula 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Sól, pieprz, olej
Papryki natnij delikatnie na czubki i do środka wsyp soli. Rozgrzej olej na patelni i smaż papryki aż lekko się przyrumienią z każdej strony. Zdejmij z patelni i usmaż na reszcie oleju kotlety, które zrób tak: Cebulę zetrzyj na tarce a paprykę pokrój jak najdrobniej, natkę też. Wszystko wymieszaj z mięsem i dopraw. Uformuj kotlety i usmaż na oleju. Posiekaną drobno natkę i lubczyk, dodaj zmiażdżony czosnek i posiekane chilli, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj wszystko z oliwą. Dopraw solą. Poprzekładaj papryki kotletami i polej salsą pietruszkową. Bosko smakuje jak wszystko położysz na marchwiance.

MARCHWIANKA
  • Cebula 1 szt.
  • Marchew 1 kg
  • Ziemniaki 500 g
  • Masło 50 g
  • Śmietanka 36% 100 ml
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oleju, dodaj startą na grubych oczkach marchew i smaż na małym ogniu aż marchew zmięknie. Dodaj do marchwi ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki i wszystko utłucz. Wymieszaj wszystko z masłem i śmietanką. Dopraw.

ŚPSIYWANKA KOCIEWSKA ZUPA Z MARCHWII
  • Schab z kością 500 g
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler mały ½ szt.
  • Por 1 szt.
  • Marchew 1 kg
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Śmietana 18% 10 ml
  • Mąka 2 łyżki
  • Sól, pieprz, cukier
Mięso pokrój a kotlety i przesmaż na odrobinie oleju w garnku. Pietruszkę, selera i por pokrój na kawałki i wrzuć do gara z mięsem, smaż aż się lekko przyrumienią. Dodaj pokrojoną marchew i smaż aż będzie gorąca. Zalej wodą i gotuj aż warzywa i mięso będą miękkie. Wyjmij mięso z zupy i pokrój na kawałki. Warzywa w zupie pognieć a mięso wrzuć z powrotem do gara. Teraz do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się ugotują dopraw zupę solą i pieprzem i zaciągnij śmietaną wymieszaną z mąką. Dopraw wszystko cukrem.