W KUCHNI PNŚ CUKINIA

  • 15 sierpnia 2018

Chrupiące talarki z sosem miętowym i śliwkowym
  • 3 nieduże cukinie
  • 3 jajka
  • 200-300 g płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 100 g mąki ryżowej lub pszennej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Sos miętowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 zielony ogórek
  • sól, pieprz, miód do smaku
Sos śliwkowy:
  • 300 g śliwek
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • sól, pieprz
Najpierw przygotuj sosy. Zetrzyj na grubej tarce umytego ogórka, razem ze skórką i posól. Odstaw na 15 minut, aby puścił sok. Odciśnij ogórka z wody i wymieszaj z resztą składników. Dopraw i odstaw do lodówki. Śliwki wypestkuj, zalej miodem, sosem i dołóż łaskę cynamonu. Gotuj 10 minut. Po czym wymieszaj z keczupem. Gotuj kolejne 5 minut, następnie zmiksuj sos i dopraw. Odstaw. Cukinie pokrój w 3 cm plastry. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z papryką, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Jajka rozbij. Płatki pokrusz. Panieruj cukinię w mące, jajku i płatkach. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, oleju powinno być sporo do 1/2 wysokości cukinii.Podawaj z sosami.

Zapiekanka z cukinii z boczkiem
  • 3 cukinie
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 100 g startego parmezanu 
  • 1 pęczek szczypiorku
Ziemniaki obierz i pokrój w 1 cm plasterki. Cukinii nie obieraj i również potnij w plasterki. Boczek podsmaż z posiekaną cebulą na oleju.
Passatę zmiksuj z bazylią i czosnkiem. Dopraw do smaku przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułóż na zmianę ziemniaki i cukinię. Posyp boczkiem z cebulą i zalej sosem. Przykryj zapiekankę folią i piecz 35 minut, po czym odkryj folię i piecz jeszcze 15 minut do zapieczenia. Gotową zapiekankę posyp parmezanem i szczypiorkiem.

Ciasto cytrynowe z cukinią i kremem
  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g budyniu waniliowego
  • 250 g masła
  • 4 jajka 
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka startej na grubej tarce cukinii
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru z wanilią
Zetrzyj cukinię, ze skórką, na grubych oczkach tarki. Lekko posól i odstaw ją na 5-6 minut, po czym odciśnij z soku i odmierz szklankę miąższu. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po 1 jajku, każde następne po połączeniu z masą poprzedniego. Mąkę wymieszaj z budyniem i proszkiem. Do masy maślanej dodawaj mąkę, ubijając. Na końcu dodaj do ciasta, skórkę i sok ze sparzonych cytryn oraz startą cukinię. Gdyby ciasto było bardzo gęste dodaj do niego 50-70 ml mleka. Wymieszaj ciasto i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Gotowe ostudź. Ciasto udekoruj kremem: utrzyj serek z cukrem i sokiem oraz skórką z cytryny. Na wierzchu ułóż paseczki skórki.