KUCHNIA INSPIROWANA STOLICĄ FRANCJI - zupa cebulowa

Zupa cebulowa z grzanką z serem Gruyere 


Składniki na 12 osób:
2 kg białej cebuli, 
4 ząbki czosnku, 
garść posiekanych liści tymianku, 
1 paczka włoszczyzny, 
1 bagietka, 
odrobina masła, 
200 g startego sera Gruyere, 
500 ml białego wytrawnego wina, 
1 kostka masła, 
100 ml oleju do smażenia,
 sól, pieprz, 
liście laurowe, 
ziele angielskie 

Przepis: Poszatkuj cebulę w piórka, czosnek rozgnieć i zmiażdż z solą. Wlej olej do dużego garnka i rozpuść w nim na ogniu kostkę masła. Wrzuć cebulę i czosnek i mieszając smaż na małym ogniu. Zagotuj wywar na włoszczyźnie w trzech litrach osolonej wody z kilkoma liściami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Pokrój bagietkę na 12 kromek, podsmaruj masłem, posyp serem Gryuere i odrobiną tymianku. Mieszaj cebulę i smaż ją aż stanie się klejąca i ściemnieje. Dodaj wino i odparuj je. Dodaj tymianek. Całość zalej wywarem z włoszczyzny bez warzyw. Gotuj. Dopraw solą i pieprzem. Upiecz grzanki i serwuj na wierzchu zupy. Gotowe 

 Kaczka confit z puree ziemniaczanym a la Joel Robuchon i czerwoną kapustą z żurawiną 

Składniki na 4 osoby: 
4 udka kacze,
400 g kaczego tłuszczu, 
4 ząbki czosnku,
 4 gałązki rozmarynu, 
olej do smażenia, 
sól, pieprz, 
1 mała główka czerwonej kapusty, 
300 g żurawiny,
 cukier, ocet z białego wina, 
1 kg małych ziemniaków (najlepiej typu Ratte), 
500 ml mleka, 
1 kostka masła 

Przepis: Udka umyj, wysusz i obetnij im końcówki przy stawach tak aby pozostała ładna, naga kość. W dużym garnku podgrzej kaczy tłuszcz, włóż do ciepłego kacze udka, dodaj rozmaryn, czosnek i całość uzupełnij olejem do smażenia tak aby udka nie wystawały. Wstaw na mały ogień i duś aż udka będą odchodziły od kości. Ugotuj ziemniaki, przetrzyj przez praskę, dodaj gorące mleko i stopniowo uzupełnij pociętym w kostkę zimnym masłem. Mieszaj aż uzyskasz kremową konsystencję. W kolejnym garnku podsmaż na oleju kapustę, dodaj żurawinę, posól, popieprz i dodaj cukier. Gdy całość jest miękka dodaj ocet aby podkreślić smak. Wyciągnij, osusz udka i lekko je podsmaż na patelni. Podawaj obsmażone z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą. Gotowe

Gruszki w czerwonym winie z sosem angielskim i kruszonką 


Składniki na 4 osoby: 
4 duże gruszki, 
kilka gwiazdek anyżu, 
kilka goździków,
 kilka ziaren ziela angielskiego, 
200 g cukru, 
1 butelka czerwonego wina, 
4 żółtka, 
4 łyżki cukru, 
1 laska wanilii,
 200 ml śmietanki 30%, 
100 g płatków owsianych, 
50 g masła, 
50 g cukru

 Przepis: Gruszki obierz i wstaw do garnka z zimnym winem, 200 g cukru, anyżem, goździkami i zielem angielskim. Całość zagotuj i zmniejsz ogień. Duś gruszki aż będą miękkie. To na ogół zbiega się z odparowaniem całego alkoholu. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru i zalej gorącą śmietanką z laską wanilii. Delikatnie abyś nie ściął żółtek. Utrzep sos. Karmelizuj cukier, dodaj płatki i zgaś całość zimnym masłem (50 g). Wykładaj gruszki, polej sosem angielskim i posyp kruszonką. Gotowe