KUCHNIA AGATY BIERNAT

 Dania obiadowe

  • 50 g mieszanki kasz
  • 120 g piersi z kurczaka lub innego mięsa
  • pół cukinii
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka i ostra
Mieszankę kasz gotujemy w osolonej wodzie, pokrojone warzywa wraz z przyprawamy grillujemy na patelni, zdejmujemy. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy przyprawami, wrzucamy na gorącą patelnię Przyrządzone produkty układamy na talerzu, skrapiamy odrobiną oliwy
  • garść rukoli
  • garść suszonych pomidorów
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 120 g filetu z łososia
  • 30 g seru gorgonzola
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • oliwa chilli
Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy odrobiną oliwy, kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową (skórą do patelni) z odrobiną oliwy, po 3-4 min przekładamy na drugą stronę. Grillujemy, aż zrobi się różowy, zdejmujemy. Na tej samej patelni przez ok. 3 min grillujemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min. Suszone pomidory kroimy w paski. Ser gorgonzola rwiemy na małe kawałki. Gotowy makaron razem z umytą rukolą kładziemy na talerzu i skrapiamy oliwą chilli. Następnie dodajemy suszone i koktajlowe pomidory, ser gorgonzola i poszarpane kawałki łososia bez skóry

Sałatki:
  • garść świeżego szpinaku
  • pół awokado
  • garść borówek amerykańskich
  • 100 g piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • pestki dyni
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • sos sojowy
Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy pokrojonego w kawałki kurczaka, doprawionego solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wg. uznania. Grillujemy ok. 10 min. Umyty szpinak skrapiamy oliwą z oliwek, układamy na nim pocięte w paski awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy borówki amerykańskie. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni.
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół awokado
  • pomidory koktajlowe
  • pół zielonego ogórka
  • marchew
  • 120 g twarogu półtłustego
  • dip - jogurt naturalny, sok z cytryny, pół ząbka czosnku, sól, pieprz
Surowe warzywa kroimy w paski albo kostkę, układamy na talerzu. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Dip w osobnej miseczce kładziemy na środku talerza.

Koktajle 1 porcja
  • 2 duże marchwie
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duże jabłko
  • odrobina pieprzu cayenne
Robimy sok, używająć wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli mamy tylko sokowirówkę, pomarańczę wyciskamy ręcznie i dolewamy do soku, pijemy od razu po wyciśnięciu, lub odkładamy do lodówki i wypijamy tego samego dnia
  • 2 dwa buraki
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchew
  • odrobina soku z cytryny (jeśli nie mamy wyciskarki, sok z cytryny wyciskamy ręcznie)
  • pół dużego ananasa
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 duze jabłko 
  • 2 duże ogórki 
  • garść jarmużu
  • pół dużego selera
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko 
  • 2 garści szpinaku
  • 1 banan 
  • pół szklanki wody
  • kostki lodu 
Całość blendujemy, pijemy od razu po przyrządzeniu