ŚWIEŻA KAPUSTA W ROLI GŁÓWNEJ

 Chłodna zupa z kapusty

  • Włoszczyzna 1 szt.
  • Imbir 3-4 cm
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Kapusta ½ główki
  • Koper włoski w ziarnach - 1 łyżka
  • Śmietana 12% - 2-3 łyżki
  • Natka pietruszki - mały pęczek
Na pokrojonej na kawałki, przesmażonej włoszczyźnie z przyprawami ugotuj bulion. Kapustę poszatkuj drobno i podduś z koprem włoskim aż się zeszkli i wrzuć do zupy(warzywa możesz zachować). Gotuj wszystko 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Dopraw i wymieszaj ze śmietaną i natką pietruszki. W ciepłe dni pyszna jest zimna ale możesz ją podgrzać.

Sałatka z kapusty ze strączkowymi, ziołami i owczym serem
  • Kapusta 1 główka
  • Sól, chilli,
  • Ziarna kopru - 1 łyżka
  • Cytryna 2 szt.
  • Fasolka szparagowa - garść
  • Kiełki groszku zielonego - garść
  • Mięta - kilka listków
  • Bryndza 100 g
  • Boczek wędzony 200 g
  • Rozmaryn - 2 gałązki
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa (opcjonalnie)
Kapustę poszatkuj drobno, posól, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj, dodaj pokrojone drobno chilli i ziarna kopru. Ugotuj w osolonej wodzie fasolkę i pokrój ją na kawałeczki, a potem wrzuć do kapusty. Kiełki groszku porwij i wrzuć do reszty, tak samo i miętę. Wszystko wymieszaj. Na patelni zrób skwarki z pokrojonego boczku. Pod koniec smażenia dodaj listki rozmarynu. Na sałatce rozrzuć kawałki bryndzy i boczku a potem wszystko polej olejem albo oliwą, jeśli chcesz.

Duszona kapusta mięsem i pomidorami
  • Fenkuł 1 szt.
  • Por 1 szt.
  • Masło klarowane
  • Wołowina mielona 300 g
  • Pomidory bawole serca 3 szt.
  • Koper włoski w ziarnach 1 łyżka albo kminek
  • Kapusta młoda ½ główki
  • Wino białe wytrawne 200 ml
  • Sól, pieprz
Fenkuła i pora pokrój na kawałeczki i przesmaż na maśle klarowanym. Gdy się przyrumienią, dodaj mięso i smaż aż się zetnie. Wrzuc pokrojone na kawałki pomidory i ziarna kopru. Wszystko duś kilkanaście minut. Poszatkuj kapustę i wrzuć do gara z duszonym mięsem i podlej winem. Duś aż kapusta lekko zmięknie, około 10 minut. Dopraw .