ŚLĄZAK W SZKOCJI - sunday roast

Ślązak w Szkocji, czyli szkockie inspiracje kulinarne popularnego śląskiego kucharza i jego przyjaciela

Scotch Egg
  • 10 jaj
  • mieso mielone wieprzowe (łopatka)-400 g
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka pietruszki
  • Gałka muszkatałowa- szczypta
  • Lyżka musztardy
  • Mąka pszenna- 4 łyżki
  • Bulka tarta
  • 2 litry oleju
Osiem jajek gotować 3- 4 minuty. Poszatkować szczypiorek i pietruszkę, po czym dodać do mięsa wraz z przyprawami i musztardą. Jajko zaklej mięsem i obtocz w mące, kolejno w roztrzepanym jajku i bulce tartej. W głębokiej patelni rozgrzej olej do 150 stopni , smaż 4 minuty do uzyskania złotego koloru. Można podawać z serem Cheddar, ogórkami konserwowanymi i marynowanymi cebulkami.

Sunday Roast
  • 2 kg rostbefu wołowego
  • 800 g marchewki baby
  • Oliwa z oliwek- 2-3 łyżki
  • 2 cebule
  • Szałwia świeża- 1
  • Mięta pieprzowa- 1
  • Rozmaryn świeży- 1
  • Czosnek- 4 ząbki
  • Masło- 2 szt.
  • Pieprz młotkowany- 1 paczka
  • Sól morska gruboziarnista- 1 opakowanie
  • Groszek zielony w puszce- 1
  • Mąka pszenna- 2- 3łyżki
Wyjmij wołowinę z lodówki na 30 minut przed gotowaniem, aby doprowadzić ją do temperatury pokojowej. Umieścić dużą patelnię do smażenia lub patelni na dużym ogniu. Podczas podgrzewania patelni umieść wołowinę na dużym talerzu lub desce i skrop ją oliwą z oliwek. Użyj palców, aby upewnić się, że mięso jest całkowicie pokryte olejem, a następnie dopraw pieprzem. Sklaruj masło i obsmaż krótko z wszystkich stron, aby zamknąć strukturę mięsa. Po obsmażeniu, ponacieraj mięso dobrze rozgniecionym czosnkiem z solą, a także ziołami (rozmaryn, mięta, szałwia) .
Pieczenie mięsa: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (wentylator). Pokroić cebulę na duże kawałki i umyć marchewki. Umieść cebulę i marchewkę w podstawce do pieczenia i ułóż wołowinę na wierzchu. Przykryj folią i włóż do piekarnika.
Odpoczynek wołowiny:
Po upieczeniu mięsa, pozostaw je na co najmniej 20 minut odpoczynku w ciepłym miejscu, Z powstałego z pieczenia sosu przygotuj gravy (sos z wołowiny). Przygotuj delikatną zasmażkę, po czym rozcięcz ją ekstraktem z wołowiny, Polej sosem przygototowane mięso, pokrojone w cienkie plastry.


Babka cytrynowa
  • Jaja- 6 szt.
  • Cytryna- 2 szt.
  • Mąka pszenna- ok. 360 g
  • Cukier- ok. 360 g
  • Masło-1 szt.
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodać jaja, ubijać. Skórkę cytryny delikatnie otrzeć i dodać do masy z sokiem z wyciśniętych cytryn. Następnie powoli dosypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wylać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minuty (babka musi z góry lekko pęknąć).

Custard waniliowy
  • 6 żółtek,
  • 120 g cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30-proc.
Śmietankę, mleko (najlepiej tłuste) i laskę wanilii zagotowujemy w rondelku. Lekko studzimy, laskę wanilii wyjmujemy. Żółtka oddzielamy od białek (skorupki przed rozbiciem najlepiej sparzyć wrzątkiem). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając żółtka, wlewamy lekko ostudzony mleczno-śmietankowy płyn. Najlepiej wlewać go po chochelce lub małym strumieniem i od razu energicznie ucierać, by żółtka się nie ścięły. Gdy już dodamy ostatnią porcję mlecznego płynu, wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną ubijaczką). Sos przelewamy do lekko ogrzanego rondelka. Mieszając, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Jeśli mamy termometr, sprawdzamy jej temperaturę - powinna mieć nie więcej niż 85 st. Rondelek zdejmujemy z ognia i natychmiast przelewamy krem do naczynia, w którym będziemy go przechowywać. Schładzamy, cały czas mieszając. Możemy przyspieszyć studzenie, wkładając naczynie do miski z zimną wodą i lodem.