PYSZNE DESERY FIT

LEŚNY FIT SERNIK CZEKOLADOWY
Spód
  • 100 g płatków jaglanych
  • 75 g gorzkiej czekolady 85%
  •  50 g masła orzechowego/ migdałowego
  • 100 g mleka kokosowego/ krowiego
Warstwa sernikowa
  • 250 g chudego sera twarogowego
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 50 g odżywki białkowej czekoladowej
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 15 g żelatyny
  • 500 g owoców
  • 400 ml galaretki bez cukru
W kąpieli wodnej, do mleka dodajemy gorzką czekoladę i masło orzechowe – na minimalnym ogniu podgrzewamy nieustannie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do płatków jaglanych i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wyklejamy równomiernie spód formy i wstawiamy do lodówki. Ser twarogowy, jogurt, odżywkę i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i  jeszcze przez chwilę mieszamy. Powstałą masę wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Kiedy warstwa sernikowa stężeje układamy na niej warstwę owoców. Przygotowujemy 400 ml galaretki i kiedy przestygnie wlewamy ją na wierzch – tak, aby zakryła owoce mniej więcej do połowy. Wstawiamy formę do lodówki na około godzinę.

TARTA BOUNTY Z BORÓWKAMI
Spód kokosowy
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 175 g mleczka kokosowego
Krem czekoladowy
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 75 g gorzkiej czekolady 90%
  • 75 g odżywki białkowej 
Do wiórków kokosowych dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na spód formy i odstawiamy do schłodzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w mleczku kokosowym. Stopniowo dodajemy odżywkę białkową i dokładnie mieszamy (jeżeli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać nieco mleka). Przygotowany krem wlewamy na spód i równomiernie rozprowadzamy. Po przestygnięciu odstawiamy formę na godzinę do lodówki. 

CZEKOLADOWE BATONY PROTEINOWE Z CHIA I MASŁEM ORZECHOWYM
Batony
  • 50 g masła z nerkowców lub orzechowego
  • 25 g odżywki białkowej czekoladowej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 20 g nasion chia
  • 50 g mleka kokosowego/ migdałowego/ krowiego
  • 15 g cukru kokosowego/ brązowego
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa
  • 50 g czekolady gorzkiej 90%
  • 50 g mleka kokosowego/ migdałowego/ krowiego
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Formujemy 4 równej wielkości batony. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i oblewamy batony. Wstawiamy na pół godziny do lodówki i gotowe!

FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI
Spód
  • 100 g pestek dyni
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 150 g płatków żytnich
  • 125 g masła orzechowego
  • 20 g kakao
Krem
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady 90%
  • 50 g odżywki białkowej czekoladowej
Pestki, wiórki, namoczone wcześniej płatki i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wyklejamy spód i boki formy z wyjmowanym dnem.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy w mleczku kokosowym czekoladę i odżywkę białkową. Gorącą masę wlewamy na przygotowany spód i układamy maliny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.