SMACZNE I PROSTE DANIA Z KURKAMI - ziemniaki z boczkiem

Tagliatelle z kurczakiem i kurkami
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 200 g kurek świeżych
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 18% 
  • 4 gałązki tymianku świeżego
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu tartego
  • sól, pieprz
Cebulę posiekaj drobno i przesmaż na oliwie. Dołóż paski kurczaka i trzymaj na patelni ok. 4 min. Dodaj oczyszczone kurki i pozostaw na kolejne 2-3 min. Składniki zalej śmietaną. Po zagotowaniu dołóż ugotowany makaron i świeży tymianek. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i posyp tartym parmezanem. 

Ziemniaki z boczkiem i kurkami
  • 600 g ziemniaków
  • 160 g boczku 
  • 3 szalotki
  • 200 ml bulionu 
  • 100 ml białego wina
  • pół pęczka szczypiorku 
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni przesmaż cienko pokrojony boczek, następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż do uzyskania złotego koloru. Całość zalej winem i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj pokrojone w słupki ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Na koniec dodaj oczyszczone kurki i gotuj kolejne 5 min. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki i szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem. 

Polenta z kurkami i mascarpone
  • Mąka kukurydziana na polentę 300 g
  • Ser bursztyn 100 g
  • Rozmaryn
  • Kurki 200 g
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 50 g
  • Mascarpone
  • Koperek
  • Sól, pieprz
Polentę przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej, zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do niej pod koniec gotowania starty ser, szczyptę rozmarynu i sól do smaku. Odstaw do ścięcia.
Kurki oczyść. Posiekaną w kostkę cebulę podduś na maśle, aż się zeszkli, posól i dodaj grzyby pokrojone w podobnej wielkości kawałki. Całość duś jeszcze ok. 5 min, po czym dopraw solą i zdejmij z ognia. Kawałki gotowej polenty podsmaż na maśle lub zgrilluj. Podawaj z łezką serka lub śmietany i ułożonymi na szczycie kurkami. Całość posyp świeżo tartym pieprzem i porwanym koperkiem.