ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY - tort naleśnikowy

Dziś Światowy Dzień Czekolady - Magda Łapanowska proponuje w naszej kuchni dania z czekoladą!

 Roślinny mus czekoladowy na bazie awokado i banana 

  • 2 awokado 
  • 2 banany
  • kilka łyżek mleka kokosowego 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej/szklanej misce postawionej nad rondelkiem z delikatnie gotującą się wodą. Mieszamy szpatułką od czasu do czasu, aż do pełnego roztopienia. Ściągamy ze źródła ciepła, odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Wszystkie składniki, łącznie z roztopioną czekoladą miksujemy blenderem na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka kokosowego lub kakao. Przekładamy do kubeczków. Dekorujemy wedle uznania: świeżymi owocami, siekanymi orzechami i czekoladą. 

Brownie z masłem orzechowym i solonym karmelem 
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g kakao
  • 130 g  brązowego cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jaja „0“
  • 125 g gorzkiej czekolady 
  • 175 g masła
  • 170 g masła orzechowego 100% (bez dodatku oleju palmowego)
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
sos karmelowy:
  • 300 g śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 330 g cukru 
  • 125 g wody
  • 1 łyżeczka soli
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do nich oba rodzaje cukru i dokładnie mieszamy szpatułą.  Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Dodajemy do suchych składników. Wbijamy do środka jajka i dodajemy ziarna wyskrobane z laski wanilii. Wszystko mieszamy przy pomocy szpatuły. Czekoladę  siekamy i dorzucamy do masy. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki i przy pomocy 2 łyżeczek od herbaty nakładamy na powierzchnię grudki masła orzechowego, lekko wciskając wgłąb ciasta. Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 50 minut. Powierzchnia ciasta powinna być chrupiąca i wyschnięta, a środek wciąż mokry.  W międzyczasie robimy solony karmel: umieszczamy w rondelku cukier i wodę, podgrzewamy nie mieszając łyżką, a jedynie delikatnie ruszając rondelkiem. Cukier powinien najpierw się całkowicie rozpuścić, a następnie zacząć przybierać brązowy kolor. Gdy będzie jednolicie złocisty – wsypujemy sól, wlewamy śmietankę i masło w temperaturze pokojowej. mieszamy trzepaczką do pełnego rozpuszczenia się karmelu. 

Letnie chilli sin carne – roślinna wersja chilli con carne 
  • 1 puszka zielonej soczewicy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka fasoli centkowanej
  • ½ selera naciowego
  • 3 szt. papryki
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 cebula cukrowa
  • 160 g koncentratu pomidorowego
  • 4 świeże pomidory
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki kuminu
  • po ½ łyżeczki wędzonej papryki, cynamonu
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • sól, cukier i pieprz do smaku
Papryki opalamy nad palnikiem, aby całkowicie zwęglić ich skórkę. Gdy ostygną, obieramy je i płuczemy pod bieżącą wodą, aby się jej całkowicie pozbyć. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Włoszczyznę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie cebulę. Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Selera naciowego kroimy w plasterki. Pomidory nacinamy krzyżykiem od góry i dołu. Zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 1 minutę, następnie przekładamy do lodowatej wody i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę. Wszystkie strączki odsączamy i przelewamy bieżącą wodą na sitku. Wlewamy 4 łyżki oleju do garnka. Smażymy na złoto cebulę, w połowie smażenia dorzucamy papryczkę chilli. Po 8 minutach dodajemy włoszczyznę, selera naciowego i papryki. Kilka minut później dodajemy wszystkie aromatyczne przyprawy i solimy do smaku. Po 2 minutach dopełniamy wszystko pomidorami, strączkami, przecierem pomidorowym oraz 1 szklanką wody i przez godzinę dusimy pod przykryciem na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Potem zdejmujemy przykrywkę, dodajemy kostki czekolady i dusimy aż odparuje 1/5 płynu – wszystko ma mieć konsystencję sosu bolońskiego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Tort z czekoladowych naleśników z domowym kremem czekoladowo – orzechowym i owocami sezonowymi
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 jajka „0“
  • ok. 650 ml mleka
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Krem czekoladowo-orzechowy:
  • 300 g czekolady
  • 300 g śmietanki 30%
  • 150 g masła orzechowego 100%
  • 500 g śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • maliny
  • leśne jagody
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie smażymy kolejno cienkie naleśniki, smarując powierzchnię patelni cienką warstwą oleju. Do przygotowania kremu czekoladowego należy podgrzać śmietankę prawie do zagotowania. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wszystko wymieszać, do uzyskania jednolitej masy, a na koniec dodać masło orzechowe. Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Składamy tort: kolejne naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego i posypujemy owocami. Co 4 warstwę smarujemy śmietanką. Gotowy tort najlepiej wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed wydaniem wszystko posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.